Formarea cheagurilor de sânge după un atac vascular cerebral poate fi stopat cu ajutorul unui dispozitiv cu impulsuri electrice

Un dispozitiv ce transmite impulsuri electrice în membrele inferioare ale pacienţilor care au suferit atacuri cerebrale poate reduce riscul formării de cheaguri de sânge cu potenţial letal, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, transmite stiridinmoldova.md.

O cercetare recentă demonstrează că „geko”, dispozitiv ce reduce riscul formării de cheaguri de sânge în comparaţie cu tratamentul standard, este uşor de purtat şi poate contribui la reducerea cheltuielilor Serviciului Public de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

„Geko”, a cărui utilizare a fost aprobată în 2014 de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire (NICE), este un dispozitiv alimentat cu baterie, conceput pentru a creşte fluxul sanguin în venele profunde de la nivelul picioarelor.

Atunci când este acţionat, efectul acestuia echivalează cu circa 60% din cel al mersului, chiar dacă pacientul nu se mişcă.

Doctor Indira Natarajan de la Spitalul Universitar Royal Stoke a efectuat un studiu intraspitalicesc pentru a observa efectele dispozitivului. Specialistul a declarat că acesta s-a dovedit deosebit de util în special pentru pacienţii care nu tolerează terapia prin compresie pneumatică intermitentă (IPC), tratamentul standard recomandat pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Studiul său, efectuat pe 219 pacienţi cărora li s-a aplicat dispozitivul „geko”, nu a identificat nicio dovadă a apariţiei unor cheaguri de sânge în intervalul de trei luni după externare, în comparaţie cu cele 11 cazuri de cheaguri de sânge înregistrate în rândul celor 463 de persoane cărora li s-a prescris IPC.

„Când pacienţii sunt admişi în urma unui accident vascular cerebral, una dintre complicaţiile majore este formarea de cheaguri de sânge la nivelul picioarelor. Acestea pot migra uneori de la membrele inferioare la plămâni şi pot cauza embolism pulmonar, ce poate fi fatal„, a explicat Natarajan.

„Circa 30% dintre pacienţi nu pot primi (terapia) IPC, care exercită presiune asupra muşchilor gambei (…) dintr-o varietate de motive”, a adăugat specialistul.

„Geko poate ocoli aceste probleme’”, a asigurat el.

„Este ca un ceas de mână care se prinde în jurul încheieturii genunchiului. Acesta trimite un impuls electric pe picior, iar intensitatea poate fi mărită sau micşorată cu ajutorul unui buton”, a precizat medicul.

În ciuda faptului că utilizarea sa a fost probată de NICE, dispozitivul nu este încă utilizat pe scară largă în centrele NHS.

„Am estimat că utilizarea dispozitivului ar putea reduce cheltuielile NHS cu aproape 200 de lire în cazul fiecărui pacient tratat”, a declarat un purtător de cuvânt al NICE, citat de Press Association.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.