Filarmonica din Szczecin este una dintre cele mai noi construcţii de profil din Europa

Impunătoarea clădire a filarmonicii din oraşul-port polonez Szczecin este una dintre cele mai noi construcţii de profil din Europa. A primit Premiul European pentru Arhitectură Contemporană – Mies van der Rohe Award 2015, în cadrul unei ceremonii organizate la Barcelona, la 8 mai 2015, conform https://filharmonia.szczecin.pl., tranmsite stiridinmoldova.md.

Ideea construirii unei noi săli de concerte pentru orchestra filarmonică pe locul fostei săli de concerte a venit în anul 2004. Muzicienii aveau nevoie de un spaţiu modern mai mare şi mai extins pe măsură ce instituţia s-a mărit şi ocupa o aripă a primăriei. Amplasamentul aflat la intersecţia străzilor Malopolska şi Matejki avea o importanţă simbolică pentru istoria muzicală a oraşului.

Trei ani mai târziu a fost organizat un concurs de proiecte pentru stabilirea ofertei câştigătoare. Din cele 44 de oferte de la birouri de arhitectură din întreaga lume, juriul a ales proiectul depus de Biroul Barozzi/Veiga din Barcelona.

Clădirea în forma unui gheţar a devenit rapid simbolul oraşului şi, potrivit portalului bryla.pl, a fost considerată drept una dintre cele mai interesante investiţii realizate în Polonia.

În realizarea proiectului, arhitecţii au luat în considerare amplasarea clădirii, drept pentru care liniile îndrăzneţe şi luminozitatea clădirii formează un întreg coerent împreună cu construcţiile în stil neo-gotic din împrejurimi.

La interior, clădirea filarmonicii numără peste 12.000 de metri pătraţi pe patru nivele unde se află sala simfonică, sala pentru muzică de cameră, sala pentru repetiţii, un magazin muzical, o cafenea, un foaier spaţios, camerele pentru artişti, camerele de depozitare a instrumentelor şi birourile.

Sala simfonică, cunoscută şi ca Sala Soarelui, poate găzdui aproape 1.000 de persoane. Acustica magnifică a sălii este dată de geometria specială a pereţilor şi plafonului, fiind dezvoltată de arhitecţi împreună cu dr. Higini Arau, un specialist în acustici arhitecturale din Barcelona.

Sala pentru muzica de cameră, care poate găzdui 192 de persoane, mai este cunoscută drept comoara acustică.

Faţada clădirii poate fi iluminată în sute de culori şi compoziţii. Marea deschidere a avut loc cu prilejul inaugurării sezonului artistic 2014-2015.

Clădirea Filarmonicii din Szczecin a obţinut numeroase premii în arhitectură, printre care premiul european Eurobuild ediţia 2014 pentru designul arhitectural al anului, Marele Premiu pentru cea mai bună clădire arhitecturală din Polonia într-un concurs organizat de revista „Architektura Murator”. S-a numărat printre finalişti la categoria „arhitectură”, „Designul Anului”, premii organizate de London Design Museum.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.