Familia unui candidat PAS la parlamentare, implicată în scandalul cu teroarea din penitenciare

Marcela Nistor, candidatul cu nr. 54 pe lista electorală PAS pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, face parte dintr-o familie implicată în scandaluri grandioase de corupție și legături cu lumea interlopă, transmite hotnews.md.

Declarația de avere

Potrivit declarației de avere și interese personale pe care Marcela Nistor a depus-o la CEC, aflăm că tânăra actriță de 27 de ani, muncind aici, în Republica Moldova, a reușit să-și cumpere un apartament de 67 de metri pătrați, evaluat la peste 1,5 milioane de lei. Totodată, aceasta are și un cont bancar de 158 de mii de lei. În ultimii doi ani, Nistor a avut un venit total de 480 de mii de lei. 

Mama, consilieră PAS cu avere dubioasă 

Probabil tânăra, care este candidatul PAS la parlamentare a reușit să își cumpere apartamentul cu ajutorul părinților săi. Mama Marcelei Nistor este consilier PAS în satul Bulboaca, Ana Bîrcă. Deși femeia anul trecut a câștigat doar 84 200 de lei din salariu, ea mai are un cont bancar de jumătate de milion de lei, iar proveniența acestor bani este total neclară. 

Ana Bîrcă însă, are un frate bogat și influent – Petru Bîrcă, fost director adjunct al Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), demis din funcție în octombrie 2015. Începând cu luna martie 2013 Petru Bîrcă a fost cercetat penal pentru mai multe infracțiuni de serviciu, cea mai gravă fiind favorizarea grupului criminal condus de către hoţul în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena, transmite Anticorupție.md. Moscalciuc şi complicii săi au fost condamnați la ani grei de pușcărie pentru că, fiind în detenție, maltratau alţi deţinuţi şi extorcau de la ei sume mari de bani. Bîrcă este învinuit că ar fi admis transmiterea de obiecte interzise către Moscalciuc şi că ar fi amenințat martorii să nu dea declarații împotriva acestuia. Ar mai fi încercat să-i persecute pe unii din angajați din sistemul penitenciar care nu se conformau indicațiilor sale de a-l proteja pe Makena.

Petru Bîrcă ar fi ajuns în funcție cu ajutorul lui Veaceslav Ceban, ex-director DIP şi fost ministru-adjunct de Interne, cu care sunt veri drepţi. Veaceslav Ceban la fel a fost cercetat într-un dosar pentru ilegalităţi în achiziţii publice. 

Petru Bîrcă are o avere impunătoare. În patru ani, cât a fost șef la DIP, moșul candidatului PAS a reuşit să-şi procure două apartamente în Chişinău, un garaj şi două automobile. Cea mai valoroasă achiziție este totuși o casă care pe piaţa imobiliară ar fi cotată la circa 400.000 de euro. Imobilul a fost cumpărat de la văduva lui Valeriu Rotari, alias Zelionîi, etichetat de oamenii legii drept cap al lumii interlope. 

Bîrcă a declarat pentru presă că toate aceste achiziţii au fost făcute cu ajutorul mamei sale care muncește în Italia de 20 de ani. Ba mai mult, casa cumpărată de la soția lui Zelionîi a fost înregistrată pe Tamara Bîrcă, mama lui Petru și bunica Marcelei Nistor, candidatul PAS cu nr.54 la alegerile parlamentare din 11 iulie. 

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.