Expert în comunicare despre eșecurile liderilor de dreapta: Maia Sandu a pierdut în favoarea lui Igor Dodon în 2016. Năstase a pierdut Chișinăul în 2019

Liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, își pregătesc deja justificările pentru eventualele eșecuri la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Este concluzia la care a ajuns doctorul în științe politice Aurelia Peru, într-un editorial publicat de portalul anticoruptie.md.

“Sandu, în caz de eșec, îl va putea acuza și ea pe Năstase că a respins, pe ultima sută de metri, inițiativa candidatei PAS de a constitui un bloc comun anti-Dodon. Prin urmare, chiar și rivalitatea foștilor aliați politici sporește adrenalina acestui scrutin – prin eșecurile și, respectiv, învinuirile reciproce”, scrie Aurelia Peru.

Autoarea reamintește despre antiperformanțele Maiei Sandu și Andrei Năstase, care ar putea fi premise și pentru eșecul din 2020.

„Maia Sandu a pierdut în favoarea lui Igor Dodon în 2016. Năstase a pierdut Chișinăul în 2019. Acum, simpatizanții Platformei DA încearcă să evite repetarea scenariului, iar admiratorii PAS consideră că cine a pierdut capitala, va pierde și țara. Sunt replici subiective, este logică electorală”, mai scrie politologul citat.

În opinia Aureliei Peru, rivalitatea dintre cei doi este explicabilă.

„Sandu a fost membră a mai multor guverne, inclusiv în perioada când se devaliza sistemul bancar al țării, iar apoi, prin hotărâri de guvern, se încerca mușamalizarea găurilor făcute în sistem. Anume pe acest val, al revoltei populare față de corupția la nivel înalt, se forma ca actor politic Andrei Năstase. Datorită Platformei DA, în spațiul informațional european, de la cele mai înalte tribune s-a vorbit despre „statul capturat” și „corupția endemică” din Republica Moldova. E de înțeles, actualmente, rivalitatea dintre cei doi”, conchide Aurelia Peru.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.