Europa Liberă l-a scos de la naftalină pe un fost promotor al politicilor Kremlinului în Moldova

Postul de Radio Europa Liberă Libera l-a scos de la naftalină pe un fost promotor al politicilor Kremlinului în Moldova, alături de ex-director al SIS Valeriu Pasat. Este vorba despre politologul Victor Josu, stabilit de mai mulți ani la Moscova. În 2010, în echipa lui Pasat, acesta promova intens organizarea unui referendum în susţinerea introducerii obiectului „Bazele Ortodoxiei” în învăţământul preuniversitar din Republica Moldova, transmite stiridinmoldova.md cu referire la democracy.md

Ulterior, s-a constatat că scopul real al acestui referendum era torpilarea negocierilor privind Acordului de asociere Republica Moldova –Uniunea Europeană și încercarea de a promova în politică o forță politică docilă Moscovei.

În interviul pentru Europa Liberă, Victor Josu vociferează frustrările elitelor de la Kremlin, care fac presiuni asupra președintelui Dodon, ca să obțină o coaliție convenabilă lor. „Moscova așteaptă să vadă ce efect vor avea investițiile pe care le-a făcut atât în președintele Igor Dodon, cât și în Partidul Socialiștilor, al cărui lider este Dodon. Și au fost investiții nu puține, au fost investiții de imagine – numai întâlnirile cu președintele Putin cât fac! –, au fost investiții mediatice, vreo trei posturi de televiziune; s-au oferit și posibilități de a pune în mișcare niște scheme economice legate de exportul în Rusia a producției agricole moldovenești și investiții de altă natură, gen KAMAZ-uri și nu numai. Vasăzică, acum rușii vor să vadă efectul de la toate acestea”, spune Josu. Acesta îl mai atenționează pe Dodon că nu va primi ajutor din partea Kremlinului în caz de alegeri anticipate și că, în acest caz, PSRM va fi partidul care va pierde cel mai mult de la noile alegeri.

Fiind întrebat ce scenariu ar fi mai preferabil, Josu a optat pentru alegeri anticipate. În 2010, Josu a fost unul dintre membrii grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului de introducere obligatorie a Bazelor Ortodoxiei în școli. Inițiativa a fost calificată de către mai mulți experți ca fiind o tentativă mascată a lui Valeriu Pasat de a intra în politică, promovat de Mosova, pentru a bloca apropierea Republicii Moldova de UE.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.