EDITORIAL // Ex-candidat la funcția de primar: Cum primarul Ion Ceban pune pe fugă investitorii

De ceva timp, facebook-ul moldav are un nou motiv de gâlceavă: construcția din preajma Circului. Un investitor, care deține aproape 1 ha de  pământ acolo, vrea să ridice patru blocuri de locuit și un businesscentru. În total e vorba de o investiție de 28 de milioane de euro. Desigur, asta nu  putea trece  fără atenția publicului, care s-a împărțit în 2 tabere: 1  care critică idea, precum că acolo ar fi zona istorică, alții – că e timpul ca paragina să fie transformată în  spațiu de locuit și recreere.

Urbanconstruct SRL, compania care vrea să ridice aceste construcții, a primit avizul pozitiv al Consiliului Național al Monumentelor Istorice, în care se spune negru pe alb că acolo pot fi ridicate clădiri, iar biserica din sec XVIII nu va fi afectată.  Mai mult, cimitirul despre care mulți vorbesc nu există. Mormintele au fost deshumate în anii 70. Investitorul promite parcări de 1:1, un parc , dar și un Observator unic la ultimul etaj al centrului de afaceri.

Mulți însă consideră că, în centrul capitalei nu mai trebuie ridicate blocuri, că  locurile istorice trebuie păstrate așa cum sunt, de parca cineva  se plimbă în paragina de lîngă circ sau abia așteaptă să-și procure apartament pe strada  Uzinilor, Muncești sau în general  la 10-20 km de oraș.

Gălăgia de pe facebook a fost însă auzită de Primarul Ion Ceban, care, fără ca să intre în esență, a spus tranșant că nu va permite construcția. Dle. Ceban, Dvs., dați cu piciorul într-o investiție de 28 de milioane de euro, care poate genera peste 1500 de locuri de muncă. Dvs., în loc să chemați investitorul, să discutați, să găsiți soluții sau alternative,  pur și simplu omorîți din fașă o idee. Și cum rămâne cu dezvoltarea capitalei? Cu atragerea investițiilor? Cu asigurarea de spațiu locativ a  locuitorilor? Cu locuri de muncă? Asta  chiar nu contează?

Mă miră abordarea Primarului Ion Ceban, care dădea impresia ca e vizionar, că vrea o capitală modernă, unde  clădirile vechi cu cele noi, să se îmbine armonios, așa cum se întâmplă în toată lumea. Eu am candidat la funcția de Primar al capitalei și am propria viziune de dezvoltare a orașului și un principiu de care mă conduc este de șapte ori măsoară și o dată taie.

Eu nu zic că proiectul Urbanconstruct e ideal, dar poate e cazul de-l analizat? De discutat și după care de spus public poziția?! Or, nu în fiecare zi discutăm despre investiții de 28 de milioane de euro!

Autor: Maxim Brăila

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.