Avem, după cum cunoaștem cu toții, o decizie (aviz, totuși, spun specialiștii) a Curții Constituționale, care, exprimându-ne în limbaj popular, permite declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Trebuie oare – în calitate de cetățeni – să fim loiali aceste decizii? Bineînțeles, că da! Trebuie oare – ca oameni inteligenți – să credem că președintele CC a procedat onest și profesional, dând lumină verde acestei decizii CC? Bineînțeles, că nu. Oare de ce în decurs de patru luni de zile, cât a durat disputa constituțională dintre Parlament și președintele țării, CC a fost mereu de partea Maiei Sandu?
Oamenii simpli sunt profani în jurisprudență la fel ca și în teoria relativității. S-a demonstrat, peste un timp după descoperire, că una dintre formulele de bază ale acestei teorii, aparținând genialului Einstein, E=mc2, nu este tocmai corectă. Pe când jurisprudența nu este nici măcar știință. Sau, dacă e să fim mai indulgenți, este știință 50 la 50! Iată o dovadă elementară, deși cam vulgară: dacă e vaccinat cu Pfizer, un om sănătos nu se îmbolnăvește cu siguranță de COVID-19; dacă e dat pe mâna unui judecător, un om absolut nevinovat poate scăpa, dar poate, cu aceeași probabilitate, nimeri la pușcărie.
Oricum, chiar dacă jurisprudența e știință pe jumătate, sau tocmai din această cauză, oamenii de rând, profanii ca noi, nu pot înțelege argumentele „pro” ori „contra” ale unei decizii complicate CC. Mai ales atunci, când 50 la sută din experții constituționaliști sunt pro, iar alții 50 la sută – contra. Dacă deasupra unui pat de spital stau mai mulți doctori, înseamnă că pacientul e pe moarte, iar medicilor nu le ajunge profesionalism ca să-l ajute. E la fel ca și în cazul deciziei CC privind alegerile anticipate.
Totuși, chiar și un profan a fost în stare să observe, să judece și chiar să aprecieze, folosindu-se de logică și bunul simț cât de nefiresc a decurs procesul de investire a noului guvern. Era limpede, că, în pofida Constituției, președintele țării nu dorește să investească guvernul și această idee nici nu a fost măcar tăinuită. Dimpotrivă, ea era promovată ca o soluție strâns legată de binele comun al societății. Din care cauză procesul de investire a guvernului a fost mimat, compromis și transformat într-o comedie de prost gust. Curtea Constituțională l-a considerat, însă, atenție, perfect legal!
Am putea să admitem, totuși, că doamna președinte CC Domnica Manole are experiența potrivită și capacitățile profesionale, care depășesc media de pregătire a unui magistrat moldovean? Nu, și iată de ce… Actualul președinte CC a fost promovat în funcție pe principii politice, ocolindu-se concursul legal. Multe din deciziile Domnicăi Manole din biografia ei de judecător au fost rebutate de CEDO. Doamnei Manole nu i-a plăcut niciodată să studieze profund jurisprudența. Nu are nici grad științific și nu a scris nici o carte, barem o broșură în care s-ar fi apucat să demonstreze că CEDO nu a avut dreptate, când și-a bătut joc public de munca ei de magistrat.
Fiindcă nu este o formulă științifică incontestabilă, o decizie CC trebuie să fie, cel puțin, un act de echitate, care nu ar da de bănuit, că magistrații fac partizanat politic. Decizia privind posibilitatea declanșării alegerilor anticipate a fost luată de CC, însă, cu ignorarea propriilor principii de jurisprudență, dacă o raportăm la situația similară din vara lui 2019, când s-au luat în dezbatere aceleași aspecte constituționale, dar conjunctura politică, vorba Maiei Sandu, era alta, adică favorabilă PAS.
Decizia în cauză s-a luat clar în favoarea Maiei Sandu și a unui singur partid politic, care susține președintele. Partidele politice parlamentare au acceptat ideea alegerilor parlamentare, dar au condiționat-o prin numirea unui guvern plenipotențiar, care ar pregăti alegerile, ar face ordine în țară și ar lupta cu pandemia. Organizarea alegerilor în condițiile în care marea majoritate alegătorilor nu este imunizată contra COVID-19, poate fi apreciată ca un atac cu armă biologică asupra propriilor cetățeni, asumat de PAS și președintele țării.
Editorial de Valeriu Reniță
0 Comment