Edilul capitalei propune achitarea eșalonată a facturilor pentru gaz

Primarul general Ion Ceban vine cu două soluții pentru Guvern, cu privire la facturile mari la gaz, care au venit la cetățeni. Ceban afirmă că oamenii nu au salarii așa de mari ca să achite facturile totul de o dată.

„Cum cetățenii să plătească facturi la gaz de 10-15 mii de lei timp de 3-4 luni? Asta e întrebarea care mi-o dau eu și ar trebui să și-o dea și cei de la Guvernare. Chiar și persoanele care au salarii medii pe economie de 8 mii de lei, sau de 10, sau de 14 mii, practic 40% din salarii trebuie să meargă doar pe o factură – cea de gaz. Plus la aceasta, încă și prețul la electricitate va crește. Chiar guvernarea nu simte că se necesită soluții urgente în această privință?

Guvernul ar trebui să implementeze de urgent următoarele soluții:

1.  Să compenseze facturile la gaz – pensionarii, familiile cu mulți copii, persoanele cu dezabilități, părinții singuratici, etc.

2.  Reeșalonarea facturilor la gaz, din perioada rece, pentru întregul an.

Oamenii nu au salarii așa de mari. Soluția ar fi ca tot anul, această sumă cumulativă pentru 3-4 luni să fie împărțită pentru tot anul. Ideal ar fi statul să compenseze aceste diferențe, pentru că până la urmă, cine e responsabil de negocieri, acela trebuie să ducă responsabilitatea.

Noi nu fugim de responsabilitate. Noi achităm 40% din o mare parte de facturi. Au crescut aceste cheltuieli cu 40-50 la sută, da, au crescut și cheltuielile noastre. Cheltuiam 90 de milioane pe compensații la factura de căldură, acum vom cheltui cu 45 de milioane în plus.  Pe de o parte compensarea ar trebui să fie cât se poate de corectă față de toată lumea, mai ales cei care nu pot achita să li se adauge în această privință. Și cei care au salarii decente, tot ar trebui să fie compensații.”, a declarat edilul.

Primarul afirmă că la Primărie sunt în jur de 165 de milioane de lei, pentru cheltuieli neprevăzute. „Pe de o  parte, în loc să băgăm în infrastructură, vom trebui să băgăm în aceste cheltuieli în nisip. E greu, da, noi acum plătim pentru prostia lor. Pe mine mă interesează unde sunt prevederile contractului. Oamenii care au spus că pluralismul, democrația, transparența sunt în capul mesei, acum ne țin pe toți de proști. E grav. E culmea incompetenței”, a punctat Ceban.

Amintim că prețul la gaz ar putea iar să crească, până aproximativ la 15 lei.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.