Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/stiridinmoldova.md/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/stiridinmoldova.md/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/stiridinmoldova.md/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
După seceta din acest an, ar putea urma o altă năpastă asupra fermierilor noștri - Știri din Moldova

După seceta din acest an, ar putea urma o altă năpastă asupra fermierilor noștri

După seceta nemiloasă din acest an, care a distrus culturile agricole din țară, ar putea urma o altă năpastă asupra fermierilor noștri. În aceste zile am aflat că ex-premierul, Maia Sandu ar intenționa să permită companiilor străine să cumpere terenurile agricole din Republica Moldova. Liderul fracțiunii parlamentare a socialiștilor, Corneliu Furculița a acuzat-o pe președinta PAS, Maia Sandu că, după ce a închis sute de școli și a fost în guverne, care au închis spitale, acum pregătește „optimizarea” fermierilor moldoveni. Socialiștii au și prezentat extras din Cartea Albă a investitorilor străini, la prezentarea căreia, în octombrie 2019, a participat și Maia Sandu, pe atunci șef al Guvernului. Sandu a salutat lansarea acestor propuneri și a promis că va face tot posibilul ca acestea să fie realizate cât mai curând, se arată într-un material publicat pe Evenimentul.MD.

Printre propunerile care figurează în Cartea Albă și care au fost salutate de către Maia Sandu este, într-adevăr, și modificarea Codului funciar, ca să permită companiilor cu capital social străin integral sau parțial să cumpere terenuri cu destinație agricolă. Deși cei de la PAS spun că acuzațiile socialiștilor nu sunt fondate, există și probă video că Maia Sandu, în calitate de prim-ministru, a spus că va realiza propunerile investitorilor străini, care figurează în acest set de sugestii.

Socialistul Corneliu Furculița mai spune că, odată ce va fi oferit dreptul străinilor să cumpere terenurile agricole în țara noastră, fermierii mici și cei mijlocii vor dispărea cu totul. Așa se va întâmpla dacă vin corporații străine și cumpără pământurile noastre agricole, pentru că ei au bani, spre deosebire de agricultorii noștri.

Ideea vânzării terenurilor agricole pentru cetățenii străini nu este privită cu ochi buni de către comentatorii politici de la Chișinău. “Ideea vânzării pământurilor agricole este promovată în regiunea noastră de instituțiile internaționale și, probabil, va fi preluată în scurt timp de partidele de dreapta din Moldova”, afirmă politologul, Corneliu Ciurea. El a subliniat că “partidele responsabile interzic asemenea evoluții pentru a nu aduce pagube propriei țări, deoarece vânzarea pământurilor străinilor duce, pe lângă alte efecte nefaste, la eliminarea fermierilor mici și mijlocii”. Iar jurnalistul de origine română, Victor Nichituș a dat exemplul României, unde deputații de la București au argumentat că “vânzarea terenurilor agricole către cetățenii străini poate reprezenta un pericol pentru securitatea alimentară a statului”. Un jurist a venit cu sugestia ca Parlamentul de la Chișinău să interzică, prin Legea Supremă, vinderea terenurilor agricole pentru cetățenii străini. “Ar fi corect să stabilim în Constituție că numai cetățenii Republicii Moldova pot fi proprietari de terenuri agricole în țara noastră”, a scris juristul, Ghenadie Vaculovschi.

Întreaga această polemică despre vânzarea terenurilor agricole pentru străini a apărut în contextul protestelor agricultorilor, care au fost susținute de către opoziție. Anume protestul organizat, duminica trecută, de PAS, i-a făcut pe socialiști să o îndemne „la sinceritate” pe Maia Sandu și să răspundă la câteva întrebări:

“- În perioada în care ați fost prim-ministru, ați vizitat agricultorii din Nordul țării, ale căror roade au fost distruse de grindină?

– Care este suma compensațiilor pe care le-a achitat Guvernul Sandu fermierilor care au avut de suferit de pe urma grindinei de anul trecut?

– Care a fost bugetul pentru subvenționare în agricultură pe perioada mandatului Dumneavoastră de șef al Guvernului?

– Spuneți clar, susțineți ca cetățenii străini să primească dreptul să cumpere terenuri agricole în Republica Moldova?”.

Cât privește acțiunile Guvernului Chicu pentru susținerea agricultorilor, pe care le-a anunțat prim-ministrul, acestea au fost stabilite ca urmare a dialogului cu fermierii. Astfel, s-a decis ca Guvernul să mărească până la 1500 de lei pentru un ha plata din bugetul de stat, majorând suma suportului suplimentar până la 300 de milioane de lei. Asta în condițiile în care în acest an este o sumă record, de 1 000 000 000 de lei în calitate de subvenții în agricultură. La fel, s-a decis ca TVA-ul pe care agricultorii l-au acumulat să fie utilizat pentru achitarea plăților fiscale aferente salariilor și pentru plata impozitului funciar. De asemenea, urmează să fie instituit moratoriu asupra controalelor fiscale până la sfârșitul anului. Totodată, s-a decis extinderea subvenționării dobânzilor pentru agricultori nu doar pentru creditele noi, ci și pentru cele vechi. De asemenea, s-a decis reeșalonarea datoriilor la creditele tehnice luate de agricultori de la întreprinderea ”Mecagro”. Potrivit premierului, această datorie constituie 200 de milioane de lei.  Guvernul va veni și cu un proiect de lege care să permită reeșalonarea creditelor luate de agricultori de la bănci și instituțiile non-bancare.  Totodată, Camera de Comerț și Industrie va emite certificate de forță majoră care va permite formalizarea relațiilor dintre agricultori și furnizorii lor, în cazul când contractele respective permit acest lucru. Guvernul mai propune ca, din 1 octombrie, să fie diminuată cota TVA pentru livrarea fertilizanților.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.