Dumitru Alaiba, deputat PAS: Un minister în plus ne costă câteva milioane bune pe an

Pur administrativ, un minister aparte înseamnă cheltuieli pe:

– Ministru;
– Trei viceminiștri;
– Consilieri ministrului;
– Aparat al ministerului (birou de comunicare, cancelarie, documentare, arhivă etc);
– Șoferi pentru ”conducere”;
– Mașini, birouri reparate, sa zicem, o data la câțiva ani pentru șefi, etc. Deseori, sediu aparte cu tot ce asta implică.

Această este constatarea deputatului PAS Dumitru Alaiba, expusă chiar pe blogul personal.

“O să îndrăznesc să afirm că un minister în plus ne costă câteva milioane bune pe an.

Și toate aceste cheltuieli, cum am zis mai sus, nu asigură deloc o calitate mai bună a politicilor promovate. E utilizare absolut ineficientă a banilor publici pentru salarii șefilor și echipelor lor. Mai mult ca atât, Moldova a ajuns la o situație în care trebuie dimpotrivă, să reducă, să taie drastic aparatul birocratic – asta ne zic și partenerii externi și mediul de afaceri și oamenii cam tot de birocrație și șefi prea mulți s-au săturat.

De aceea, participanți la discuții despre noi guverne ar trebui să stea la o masă și să se mai gândească cum să simplifice structura Guvernului, nu cum să mai formeze un minister, două, cinci. Și cea mai oportună ocazie de a simplifica structura Guvernului este anume la investirea unui nou Guvern.

Cu siguranță, însă, în loc să creăm noi și noi ministere, trebuie să mai reducem din numărul șefilor, nu să îi plodim în continuare (ei vin cu cheltuieli mult mai mari decât doar salariile proprii, cum am zis mai sus) și să ne așteptăm ca cineva să tot plătească pentru asta. Fie oamenii, fie donatorii, fie oricine. Pentru fotoliile și mașinile unor oameni, unicul merit al cărora e că… da nici nu știu. Apropos, pe timp de profundă criză.

Hai așa un exemplu. Când un cuplu se gândește să facă un copil, dacă au puțină responsabilitate, se gândesc atent și planifică. O să poată ei întreține copilul ăsta în următorii ani? Au să aibă suficiente venituri pentru ca să îi ofere confortul necesar? De unde au să ia bani? Păi iată că politicienii fac ce fac între ei și tot crează instituții peste instituții, nu lichidează nici una și povara se tot îngreunează. Și nici nu se gândesc prea mult la cei ce, până la urmă, vor plăti pentru asta. De mirare că pentru pensie ajung doar 800 de lei?

Și 10 ministere e versiunea soft. Dacă de apăsat, noi și la 7 ministere putem să ajungem. Fără nicio consecință negativă pentru reformele ce trebuie făcute.

Și aici nici măcar nu m-am referit la instituțiile subordonate – fie direct guvernului, fie diferitor ministere. Acolo câți șefi și șefuleți poți elimina fără absolut nicio daună pentru cetățean… Mai pe scurt, putem economisi sute de milioane de lei”, scrie Alaiba pe blogul său.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.