Din cei 161 de vulcani activi din SUA, o treime sunt insuficient monitorizaţi

Din cei 161 de vulcani activi din Statele Unite, 57 sunt insuficient monitorizaţi, susţine Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), precizând că aceste lacune de monitorizare reprezintă o ameninţare uriaşă la adresa siguranţei publice, transmite stiridinmoldova.md.

În 2009, administraţia de la Washingtonul a alocat fonduri pentru a îmbunătăţi sistemele de monitorizare, însă banii s-au terminat rapid, iar iniţiativele recente de cheltuire a fondurilor nu au funcţionat, notează dpa.

Un vulcan monitorizat corespunzător are între 12 şi 20 de instrumente ştiinţifice la sol, explică Seth Moran, cercetător principal la Cascades Volcano Observatory, care monitorizează activitatea vulcanică din statele Washington, Oregon şi Idaho.

Cu toate acestea Glacier Peak, un vulcan acoperit de zăpadă, aflat la 113 kilometri nord-vest de Seattle, şi clasificat de US Geological Survey drept o „ameninţare extrem de mare”, dispune de doar un singur astfel de instrument de monitorizare.

În prezent, există 28 de vulcani monitorizaţi insuficient în Alaska, şapte în California şi cinci în statul Washington. În Statele Unite, cinci vulcani au erupt în 2018 şi trei în 2017.

Revizuirea infrastructurii actuale de monitorizare a vulcanilor va necesita cel puţin 50 de milioane de dolari de la guvernul federal şi ar putea dura un deceniu pentru a fi implementată, explică Charles Mandeville, coordonatorul Programului Volcano Hazards din cadrul US Geological Survey.

Congresul american a făcut recent primul pas pentru abordarea acestei probleme luna trecută când parlamentarii au votat autorizarea Sistemului naţional de avertizare timpurile şi monitorizare a vulcanilor (National Volcano Early Warning and Monitoring System).

În prezent, la nivelul SUA, există cinci observatoare dedicate vulcanilor, responsabile pentru monitorizarea şi avertizarea publicului cu privire la activitatea vulcanică (în Alaska, California, Hawaii, Yellowstone şi Munţii Cascadelor), însă acestea nu dispun de fondurile necesare pentru a monitoriza în mod corespunzător activitatea fiecărui vulcan, a indicat Moran.

Sistemul naţional de avertizare timpurie şi monitorizare va moderniza şi standardiza instrumentele de la toate observatoarele şi va îmbunătăţi coordonarea dintre observatoare prin crearea unui centru de date privind vulcanii la nivel naţional şi a unui birou naţional de supraveghere a vulcanilor care va funcţiona în permanenţă.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.