Deputații PPDA ignoră producătorii autohtoni

Deputații din Partidul Platforma Demnitate și Adevăr nu susțin proiectul de lege prin care rețelele mari de magazine din țară vor fi obligate să expună pe rafturi 50 la sută din producția locală. Votul pozitiv la avizul asupra acestui document în Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a fost ignorat de deputatul din Blocul ACUM Platforma DA, Stela Macari.  

Comisia a avizat, în cadrul ședinței de miercuri, pozitiv proiectul de lege de modificare a Legii cu privire la comerțul interior, prin care comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt (lanț de aprovizionare cu produse alimentare produse și/sau procesate pe teritoriul Republicii Moldova) în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial.

Proiectul a fost susținut de deputații din toate fracțiunile parlamentare, inclusiv de deputații neafiliați, cu excepția deputatului ACUM Platforma DA, Stela Macari. Aceasta a declarat că vrea să aibă ”documentul la mână”, deși proiectul este accesibil pe site-ul oficial al Parlamentului și a fost suspus, săptămâna trecută, dezbaterilor publice chiar de comisia din care face parte Macari.

În timpul ședinței comisiei, un deputat i-a înmânat deputatului ACUM Platforma DA proiectul de lege ca să-l studieze, însă Macari a preferat să-l pună deoparte și să scrie mesaje la telefon în timpul votului.

Aceasta se întâmplă chiar dacă colegul de fracțiune al lui Macari, Alexandru Slusari a făcut mai multe conferințe de presă în care a anunțat despre necesitatea susținerii producătorului local. Slusari a înregistrat în Parlament și un proiect similar cu cel avizat, astăzi, de comisia economie. 

Reprezentantul Ministerului Economiei și Infrastructurii, prezent la ședința comisiei, a declarat că acest proiect a fost discutat pe foarte multe platforme și nimeni nu a avut obiecții.

”Proiectul acesta este foarte necesar. Documentul este așteptat de toți. Este un pas înainte”, a declarat reprezentantul Guvernului.

Proiectul de lege va fi prezentat plenului Parlamentului pentru lectura a doua.

Acest document a fost votat de deputați, în prima lectură, dar retras din Parlament, la 1 noiembrie 2019, de Guvernul condus de Maia Sandu. La indicația președintelui țării, Igor Dodon, documentul a fost repus în procedură legislativă.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.