Deputații fracțiunilor PDM și PSRM i-au solicitat Ministerului Justiției o opinie juridică despre creditul rusesc

Deputații fracțiunilor PDM și PSRM au solicitat Ministerului Justiției o opinie juridică pentru interpretarea Articolului 7, p. 2 din Acordul de creditare din partea Federației Ruse, care prevede că ”Orice datorie restantă a oricărei entități din Republica Moldova către guvernul rus sau instituții ale guvernului rus, unde există „acordul părții moldovenești”, devine automat parte a acestui contract”. De asemenea, urmează a fi concretizată modalitatea de soluționare a litigiilor între cele două părți. Decizia a fost luată în cadrul discuțiilor de astăzi, pe platforma Consiliului Coaliției.

Totodată, pentru a exclude speculațiile în spațiul public, majoritatea parlamentară a solicitat Ministerului Finanțelor o informație privind existența unor datorii sau împrumuturi garantate de stat către Federația Rusă, dar și informații privind procedura și modalitatea de oferire eventuală a unor astfel de garanții de către Republica Moldova.

Părțile au discutat despre asistența externă oferită țării noastre, despre banii care vin ca și suport bugetar (cele circa 235 milioane de dolari  de la Fondul Monetar Internațional și cele 200 milioane de euro din partea Federației Ruse), dar și despre cele 87 milioane de euro, care urmează a fi puse la dispoziție de Uniunea Europeană pe diferite proiecte, în afara bugetului țării.

Dotarea medicilor și spitalelor din țară cu echipamente de protecție și măsurile luate pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19 în perioada sărbătorilor pascale au fost discutate în cadrul întrevederii.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.