Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor critică lipsa de poziție a președintelui și Guvernului în problema construcției de noi hidrocentrale pe Nistru în Ucraina

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vor cere audierea în Parlament a Guvernului pe tema râului Nistru, în contextul în care Ucraina continuă construcția de noi turbine la Hidrocentrala de la Novodnestrovsk. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a criticat lipsa de poziție a președintelui Maia Sandu, dar și a Guvernului în această problemă, care poate lăsa Republica Moldova fără apă potabilă. 

”Vom cere audierea Guvernului, inclusiv a MAEIE în vederea examinării poziției lor și politicii promovate în raport cu râul Nistru. Considerăm că diplomația în Republica Moldova există pentru promovarea și protejarea interesului național”, a spus socialistul.  

Batrîncea s-a arătat indignat și de faptul că Sandu nu pune în discuție acest subiect la întrevederile pe care le are cu omologul său de la Kiev, unde trebuie să informeze că Republica Moldova nu tolerează această construcție. 

Amintim, Ucraina intenționează să extindă Centrala Hidroelectrică de la Novodnestrovsk, precum și să construiască o cascadă din 6 hidrocentrale pe Nistru în regiunea Ternopol, Ivano-Frankovsk și Cernăuți.

Potrivit experților din domeniu, inclusiv celor din Ucraina, aceste proiecte ar putea spori activitatea seismică în regiune, riscul de eroziune și alunecări de teren, ar putea înrăutăți calitatea apei și perturba funcționarea ecosistemului Nistrului Mediu și Inferior, precum și a deltei. Toate acestea ar putea crea dificultăți semnificative în alimentația cu apă a Republicii Moldova.

La inițiativa deputaților PSRM, în Parlamentul trecut a fost creată o comisie specială pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru. Autorii au atras atenția asupra faptului că râul Nistru este supus unor pericole fără precedent, care pot lăsa cetățenii Republicii Moldova fără resurse de apă.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.