Datorită ministerului Sănătății, condus de Viorica Dumbrăveanu, R. Moldova va benificia de vaccin anti-COVID

Republica Moldova va beneficia de vaccin anti-COVID datorită efortului depus de ministerul Sănătății condus de Viorica Dumbrăveanu. Despre aceasta deputații PSRM, Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia, au declarat în cadrul unei conferințe de presă.

Parlamentarii au precizat că Republica Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020, prin intermediul scrisorii de intenție, semnată de ministerul Sănătății, condus de Viorica Dumbrăveanu, iar la 7 decembrie 2020 a fost expediată solicitarea pentru a primi vaccinul împotriva COVID-19. COVAX a primit cereri pentru aprovizionare cu vaccin din partea a 72 de țări, însă, la prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova.

“Datorită actelor semnate de ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu și ministrul Finanțelor Serghei Pușcuță, țara noastră va primi gratuit vaccinuri pentru 20% din populație. Pentru că la OMS noi figurăm ca țară cu o populație de 4 milioane de cetățeni, vom primi 800 de doze gratuite, adică pentru 400 de mii de cetățeni, câte 2 doze la fiecare. Doze pentru alte 30% din populație noi vom procura la un preț privilegiat, datorită acțiunilor întreprinse de ministerul Sănătății”, a explicat Odnostalco. 

Totodată, Alla Darovannaia a precizat că la prima etapă vor fi vaccinate persoanele din grupuri de risc: este vorba despre angajații medicali, persoanele vârstnice, persoanele cu boli cronice, lucrătorii din domeniul social și aș educației, dar și polițiștii, angajații penitenciarelor.

Recent, ministerul Sănătății a primit răspunsul din partea platformei COVAX că primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer și 264.000 doze produse de Oxford.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.