Datoriile angajaților CFM pentru salariile din ultimele 5 luni rămân neachitate din cauza Maiei Sandu

Datoriile salariale față de angajații întreprinderii ”Calea Ferată din Moldova” nu vor putea fi achitate din bugetul de stat, deoarece Maia Sandu a dizolvat Parlamentul, fără a-i permite să voteze proiectul de lege în acest sens. Anunțul a fost făcut de parlamentarul PSRM, Oleg Lipskii. El a amintit că documentul a fost elaborat de fracțiunea socialiștilor.

Oleg Lipskii, deputat PSRM: „Noi am venit cu o solicitare, să fie alocate din bugetul de stat 130 milioane de lei cu destinația specială pentru stingerea datorie salariale acestor oameni. La moment, datoria este de peste 4 luni, patru luni și ceva. Oamenii încă nu au primit tot salariul pentru luna decembrie. Datorită decretului președintelui, din cauză că parlamentul a fost dizolvat, această temă nu are finalitate și eu mă tem că hoții o să rămână nepedepsiți și Calea Ferată o să fie pusă în brânci și o să pierdem acest obiect strategic”.

Criza financiară de la CFM a fost provocată de furturile din perioada 2009-2019, evaluate la, cel puţin, 1,5 miliarde de lei. Acum, datoriile totale ale întreprinderii ajung la 800 de milioane de lei. În opinia deputatului Oleg Lipskii, procurorii trebuie să repună pe rol cauzele penale intentate pentru delapidările de la CFM, clasate anterior.

Oleg Lipskii, deputat PSRM: „Noi ne-am adresat la Guvern, să ia măsurile necesare ca să amelioreze situația la Calea Ferată, fiindcă este o întreprindere de stat, este o întreprindere strategică a statului și oamenii lucrează acolo pentru stat, oamenii care sunt lucrători la această Cale Ferată, și ne-am adresat cu o rugăminte, că noi nu putem cere de la Procuratură totuși să revadă acele procese penale, care au fost închise, ca să revadă, ca să fie banii restituiți statului, să fie restituiți la Calea Ferată, să vină în economia țării din buzunarele hoților”.

O comisie parlamentară de anchetă, formată la propunerea PSRM, a stabilit că, timp de 10 ani, CFM a suportat cheltuieli nejustificate, în lipsa unei proceduri de control. De asemenea, au fost raportate achiziții netransparente și contracte dubioase de peste 300 de milioane de lei.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.