Cum pot obține consumatorii casnici compensații la facturile la gaz

Moldovagaz a publicat procedura prin care asociațiile de locatari și întreprinderile producătoare de energie termică pot obține compensații pentru diferența de preț pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului, transmite Bizlaw.md.

Astfel, instituția spune că lunar, până în data de 4 a lunii curente, Asociația coordonează cu Operatorul sistemelor de distribuție a gazelor (SRL ”Chișinău-gaz”, SRL ”Bălți-gaz”, SRL ”Ialoveni-gaz”) volumul gazelor naturale consumate în perioada curentă, în baza datelor echipamentelor de măsurare a gazelor, potrivit sursei citate.

Tot lunar, dar nu mai târziu de data de 4 a lunii curente, Asociația înaintează în adresa SA ”Moldovagaz” scrisoarea cu calculele Compensațiilor persoanelor fizice, cu anexarea listelor (Modelul scrisorii și formularul calculului se anexează), în conformitate cu formatul stabilit de Ministerul Muncii și protecției sociale. Scrisoarea și calculul în format EXCEL trebuie să fie prezentate atât pe format de hârtie, cât și la adresa electronica indicată ulterior pentru fiecare Asociație în parte.

SA ”Moldovagaz” va efectua verificarea calculelor Compensațiilor costului gazelor, prezentate de Asociație. În cazul depistării erorilor de calcul al Asociației sau necorespunderea datelor (tariful aplicat incorect, formula, erori tehnice ș.a.), formularul calculelor este returnat Asociației prin intermediul poștei electronice pentru lichidarea tuturor neconcordanțelor. Calculele noi urmează să fie primite până în data de 4 a lunii curente sau în următoarea perioadă de gestiune.

În cazul în care începând cu următoarea lună apare necesitatea de a recalcula Compensația lunii/lor precedente, Asociația prezintă calculul într-un fișier separat.

Data finală a efectuării recalculării Compensațiilor pentru Asociație este 4 aprilie 2022. După această dată, procedura acordării Compensațiilor persoanelor fizice, adresele cărora sunt la balanța Asociațiilor, se consideră finalizată.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.