Artcolul întinulat “De ce arta are puterea de a schimba lumea” este publicat de Yulia Chmelenko, absolventa Universității din Chicago, curator, critic si istoric de artă, membru al Asociatiei Internationale a Criticilor de Artă.
“Ne afectează oare arta vizuală? Este oare una dintre responsabilitățile majore ale artiștilor de a-i face pe oameni să simtă arta emoțional și fizic? Poate arta să motiveze oamenii să-și transforme sentimentele în fapte? Pentru a răspunde la aceste întrebări, publicația londoneză a discutat cu curatorul de artă Yulia Chmelenko.
Să examinăm aceste întrebări luând drept exemplu lucrările de artă ale Cristinei Balan, pictor modern din Moldova. Picturile ei abstracte sunt foarte apreciate de comunitatea artistică și de public.
Prin ce lucrările sale de artă ies în evidență?
Cristina Balan consideră ca arta este o rotatie vizuala a energiei. Astfel, ea reda esenta, în timp ce mulți artiști pictează forma. După cum subliniază Yulia Chmekenko, Cristina nu este interesată de reprezentarea fotografică a unui obiect sau fenomen, ci de interpretarea energiei acestuia. Arta ei este cosmocentrică, ea vede totul drept parte integrală a Universului.
Lumea este formată din energie și materie. Energia are propria sa imagine, poate fi simțită, dar este destul de greu de transpus pe pânză. Cum ar fi starea de dragoste, fericire, durere… folosim imagini suplimentare pentru asta. Abstracția nu este despre o anumită imagine. Când ne imaginăm un măr, în loc de o sferă verde cu o ramură, mai degrabă îi simțim gustul și mirosul.
În arta sa, Cristina aspiră să transmita esența, calitățile eterne ale obiectului, care este în sine o operă de artă naturală, înainte ca artistul să ajungă pe scenă. Ea nu încearcă să creeze iluzia realității. Ea crede că lumea reală se află în sufletul uman, tot ceea ce material are valoarea cu care o înzestrăm. De aceea, sustine Iulia Chmelenko, limbajul abstracției nu este simplu, ci, dimpotrivă, este disproporționat de complex.
Cei mai mulți dintre noi cunosc sentimentul de a fi mișcați de o operă de artă. Când suntem atinși, suntem mișcați; suntem transportați într-un loc nou, care este, totuși, puternic înrădăcinat într-o experiență fizică, în corpurile noastre. Iulia Chmelenko sugerează să devenim conștienți de un sentiment care poate să nu ne fie necunoscut, dar pe care nu ne-am concentrat activ înainte. Această experiență transformatoare este ceea ce arta caută în mod constant.
Cristina generează picturi pline de suflet. Pentru ea arta înseamnă frumusețe, armonie și profunzime, ce înălță umanitatea. Balan aspiră să facă vizibil invizibilul, să deschidă inima omului, să trezească sentimente profunde în noi toți.
Fără îndoială, rezumă Yulia, artele vizuale ne afectează, chiar dacă nu observăm acest lucru. Și prin aceasta, influențăm lumea.”
The Russian Art + Culture este o revistă londoneză fondată de colecționarul de artă Natasha Butterwick, care include cele mai bune evenimente selectate din întreaga lume, interviuri exclusive cu profesioniști de renume mondial ai scenei culturale din Europa de Est. Platforma este o sursă de referință și mult citată pentru profesioniștii în artă, ce apare în mod regulat în The Times, Daily Telegraph, Financial Times, The Art Newspaper, Huffington Post, Blouin ArtInfo și la BBC.
0 Comment