Colectare electronică a semnăturilor pentru alegerile prezidențiale: Detalii despre noul sistem implementat

În cadrul alegerilor prezidențiale din acest an, va fi implementată parțial colectarea electronică a semnăturile în listele de subscripție pentru candidații desemnați la funcția de președinte al țării.

„Grupurile de inițiativă trebuie să prezinte cel puțin 15.000 de semnături valabile ale susținătorilor, dar diferența până la 25.000 poate fi colectată și prin intermediul listei de subscripție electronică. Vreau să menționez că acest modul va lucra prin intermediul semnăturii electronice calificate pe care o dețin cetățenii”, a precizat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica.

Potrivit Codului Electoral, pentru a fi înregistrați de Comisia Electorală Centrală, toți candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova depun liste de subscripție, care conțin semnăturile a cel puțin 15.000 și cel mult 25.000 de alegători din minimum jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, adică raioanele și municipiile Chișinău și Bălți.

Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024.
Tot pe data de 20 octombrie, în Republica Moldova se va desfășura referendumul republican constituțional la care cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

sursa

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.