CNAM dezminte informațiile lansate de Maia Sandu: Avem bani preconizați pentru procurarea vaccinului

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) dezminte informațiile lansate de președintele Maia Sandu și declară că este pregătită să achiziționeze vaccinul împotriva COVID-19. Despre aceasta directorul CNAM, Valentina Buliga, a declarat pentru postul de televiziune NTV Moldova.

“În cazul în care disponibilitatea de vaccin va fi asigurată, Fondul de Rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină este gata să suplimenteze această sumă, prin decizia Consiliului de Administrație, încă cu 10 milioane de lei, adică 15 milioane de lei la această etapă, Compania este gata să asigure finanțarea. Eu sunt sigură că atunci când Republica Moldova va avea acces la aceste loturi de vaccinuri care pot fi livrate și aduse în Republica Moldova, bani pentru acoperirea acestor cheltuieli sunt”, a declarat Buliga.

Precizăm că și fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a scris pe Facebook că Guvernul condus de Ion Chicu a alocat, cel puțin, 15 milioane de lei pentru procurarea vaccinului anti-COVID-19.

Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în 2020, din Fondurile Obligatorii de Asistență Medicală au fost cheltuite aproape 900 de milioane de lei pentru combaterea pandemiei, inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților sistemului sănătății. Pentru 2021 au fost planificate aproximativ 1,5 miliarde de lei. Primul lot de preparate pe care țara noastră urmează să-l primească gratuit prin intermediul platformei COVAX va conține 24.570 de doze de vaccin ”Pfizer” și până la 264 de mii de doze de ”AstraZeneca”. Potrivit Ministerului Sănătății, asta va permite imunizarea a 20 la sută din populație. Ulterior, autoritățile vor achiziționa cantitatea necesară pentru imunizarea a 70 la sută din populație.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.