Chicu vs Sandu – prin ce diferă cele două Guverne

Guvernul condus de Maia Sandu a lăsat 11 mii de bugetari fără salarii, iar Ion Chicu a achitat restanțele. Sandu a majorat TVA pentru HoReCa, iar Chicu a micșorat. Sunt doar câteva din elementele, care deosebesc cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu și cel al lui Ion Chicu.

Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea a comparat activitatea celor două cabinete de miniștri, iar concluziile le-a publicat pe rețelele de socializare.

1.  Maia Sandu a lăsat 11 mii de bugetari fără salarii, iar Ion Chicu a achitat restanțele.

2.  Sandu a reeșalonat datoria Avia Invest de 100 mln de lei și i-a permis concesionarului să-și păstreze Aeroportul, iar Chicu a reziliat contractul.

3.  Sandu a majorat TVA pentru HORECA până la 20%, iar Chicu l-a micșorat până la 15%!

4.  În iunie-iulie 2019, când au fost înregistrate pagube din cauza grindinei, Sandu nici nu s-a întâlnit cu agricultorii. Ajutor – 0. Chicu a discutat cu fermierii și a venit cu un suport de 300 mln lei!

5.  Sandu a refuzat să majoreze alocațiile pentru veterani și combatanți, spunând că nu sunt bani la buget. Chicu a majorat alocațiile de la 100 la 300 de lei pe lună.

6.  Sandu a păstrat prețurile exagerate la serviciile medicale. Tarifele au crescut  în perioada Ruxandei Glavan. Guvernul Chicu a micșorat prețurile.

7.  În perioada Guvernului Sandu bugetul pentru reparația drumurilor a constituit 2727 mln lei, iar în perioada lui Chicu – peste 6 mlrd lei!

8.  Guvernul Sandu nici nu a pus în discuții majorarea salariilor pentru angajații medicali. În perioada lui Chicu lefurile acestora cresc cu 30% din septembrie, cu încă 30% din ianuarie și cu 40% din iulie 2021!

9.  Sandu nici nu a pomenit de ajutoare de 700 lei pentru pensionari. Guvernul Chicu, la inițiativa președintelui, a oferit ajutor în februarie și va acorda câte 700 de lei în octombrie. A fost inclusă încă o inițiativă a lui Igor Dodon – achitarea alocației timp de cinci ani, dacă unul dintre soți care s-a pensionat a decedat. 

10.   Sandu nu a vorbit niciodată despre proiecte naționale, drumuri, CFM. Chicu va finisa în august proiectul gazoductului Iași – Ungheni, în septembrie – Arena Chișinău. Pentru CFM au fost procurate 12 locomotive. Totodată, a fost lansată construcția drumului de centură în jurul orașului Chișinău, iar sute de localități rurale au primit câte 1 mln de lei pentru drumuri!  

11.  Sandu nu a mișcat din deget când a crescut tariful la energia electrică, petrol. Chicu a reacționat de fiecare dată. Benzina s-a ieftinit de câteva ori.

12.  Sandu a refuzat să meargă la Moscova. Chicu este primul prim-ministru al Moldovei care în ultimii 7 ani s-a întâlnit cu șeful Guvernului Federației Ruse!

Bogdan Țîrdea a menționat și faptul că în perioada lui Ion Chicu nu a fost închisă nici o școală, nici un spital, nici o grădiniță, iar câteva instituții medicale au fost modernizate.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.