Certificatele de vaccinare anti-COVID-19 eliberate în R. Moldova, recunoscute în UE

Comisia Europeană a adoptat patru decizii care atestă că certificatele COVID-19 emise de Georgia, R. Moldova, Noua Zeelandă şi Serbia sunt echivalente cu certificatul digital COVID al UE.Ca urmare, cele patru ţări vor fi conectate la sistemul UE şi certificatele lor COVID vor fi acceptate în aceleaşi condiţii ca şi Certificatul digital COVID al UE.

În acelaşi timp, cele patru ţări au convenit să accepte Certificatul digital COVID al UE pentru călătoriile din UE în ţările lor. 

Comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders, a declarat: „Sunt încântat să văd că numărul ţărilor care doresc să adere la sistemul UE continuă să crească. Prin deciziile de astăzi, 49 de ţări şi teritorii din cinci continente sunt conectate la sistemul UE de certificat digital COVID. Ne continuăm eforturile de a întări încrederea călătorilor în călătoriile în siguranţă în interiorul şi în afara UE”. 

Comisarul pentru Vecinătate şi Extindere, Olivér Várhelyi a declarat: „ Aşa cum am fost alături de partenerii noştri în lupta împotriva pandemiei, continuăm să lucrăm împreună pentru a ne deschide în siguranţă. Aducem veşti bune înaintea reuniunii ministeriale a Parteneriatului Estic. Astăzi, salut că Georgia, Moldova, precum şi Serbia s-au alăturat sistemului nostru de certificat digital COVID şi aştept cu nerăbdare ca mai mulţi vecini noştri să se conecteze cât mai curând posibil.” 

Deciziile Comisiei adoptate astăzi (vor intra în vigoare începând cu 16 noiembrie 2021.

„Veste bună de la Bruxelles! Astăzi, Comisia Europeană a adoptat decizia de echivalare a certificatelor noastre naţionale COVID-19 cu cele din cadrul sistemului certificatului digital al Uniunii Europene. Astfel, din 16 noiembrie, certificatele moldoveneşti vor fi tratate la fel ca cele eliberate în UE. Aceasta decizie se referă la toate cele 3 tipuri de certificate emise în ţara noastră: certificatul de vaccinare, certificatul de recuperare şi certificatul de testare. Este o altă reuşită a echipei guvernamentale în beneficiul cetăţenilor. Certificatul digital naţional COVID-19 va facilita libera circulaţie peste hotare în statele membre ale Uniunii Europene, în condiţii de siguranţă, pe perioada pandemiei. Regulile de călătorie în condiţii de pandemie sunt în continuare supuse unor măsuri speciale adoptate de fiecare ţară în parte”, a menţionat ministrul de Externe. Nicu Popescu.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.