Certificatele COVID vor fi valabile doar 9 luni în UE fără doza „booster”

Comisia Europeană a anunțat marți că certificatele Covid emise în blocul comunitar vor fi valabile doar 9 luni fără o doză booster a unui vaccin împotriva coronavirusului, relatează Deutsche Welle, potrivit HotNews.ro.Regula ar putea fi blocată de o majoritate calificată a guvernelor statelor membre sau de o majoritate simplă în Parlamentul European însă oficialii de la Bruxelles sunt încrezători că măsura are o susținere solidă, notează sursa citată.

Decizia anunțată de executivul condus de Ursula von der Leyen vine în contextul răspândirii noii variante Omicron mult mai infecțioase a coronavirusului în Uniunea Europeană, la fel ca în restul lumii.

Comisia Europeană afirmă că o armonizare a perioadei de valabilitate a certificatelor Covid reprezintă „o necesitate pentru mișcarea liberă și sigură” și că este nevoie de o coordonare la nivelul UE.

Noua regulă vizează în principal călătoriile din interiorul UE însă Comisia recomandă ca statele membre să o aplice și la nivel național „pentru a oferi certitudini călătorilor și reduce perturbările”.

Comisia a introdus de asemenea o nouă regulă privind înregistrarea vaccinării cu doza booster în certificatul Covid.

O doză booster administrată după schema inițială cu două doze va figura drept „3/3” pe certificat.

Administrarea dozei booster după o schemă inițială cu o singură doză, ca în cazul vaccinului Johnson and Johnson, va fi înregistrată ca „2/1”.

Potrivit Comisiei Europene, în UE au fost emise 807 milioane de certificate Covid până în prezent.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.