„Cerem guvernului din Sri Lanka să îşi menţină moratoriul asupra pedepsei cu moartea”, a comunicat UE

Uniunea Europeană a cerut guvernului din Sri Lanka să renunţe la planul de a reintroduce pedeapsa capitală în cazuri de trafic de droguri, la peste patru decenii de la ultima execuţie, transmite stiridinmoldova.md.

„Cerem guvernului din Sri Lanka să îşi menţină moratoriul asupra pedepsei cu moartea”, se arată într-un comunicat al Delegaţiei UE de la Colombo.

„Peste două treimi dintre ţările din lume, cu o varietate de sisteme juridice, tradiţii, culturi şi medii religioase, fie au abolit pedeapsa cu moartea, fie nu o mai practică. Pedeapsa cu moartea este o negare inacceptabilă a demnităţii şi integrităţii umane”, se mai menţionează în declaraţie.

Preşedintele Maithripala Sirisena a spus că va reintroduce pedeapsa capitală pentru unii traficanţi de droguri condamnaţi la moarte.

Peste 100.000 de persoane sunt arestate anual pentru infracţiuni legate de droguri în Sri Lanka, iar circa 20.000 sunt trimise la închisoare pentru perioade mai scurte sau mai lungi.

Sistemul judiciar din Sri Lanka prevede în prezent condamnarea la moarte pentru diverse infracţiuni, inclusiv unele legate de droguri, însă nu o implementează. Ultima dată când o persoană a fost executată prin spânzurare în Sri Lanka s-a întâmplat acum 43 de ani.

Sirisena, care desfăşoară o amplă campanie anti-droguri, a spus că a decis deja data când va fi aplicată din nou pedeapsa capitală, dar nu a anunţat-o public.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch, care a denunţat ridicarea moratoriului, spune că 1.299 de prizonieri se află pe culoarul morţii în Sri Lanka, dintre care 48 pentru infracţiuni legate de droguri.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.