Află care sunt cele mai vechi rase de câini din lume

Nu se știe exact momentul în care câinii au fost domesticiți, însă cercetătorii estimează că au trecut mai bine de 15.000 de ani de când patrupezii au devenit o parte importantă din viața noastră, transmite stiridinmoldova.md.

Astăzi, există sute de rase de câini, unele mult mai vechi decât ne-am imagina. Chow chow, de exemplu, a apărut acum aproximativ 2.000 de ani. Mulți cred că are același strămoș, ce a trăit acum 20.000 de ani, ca alte rase cu înfățișare de lei (precum mastiff tibetan), scrie National Geographic.

Multe rase au rezistat mii de ani și continuă să se dezvolte pe numeroase continente. Chiar dacă la început câinii erau folosiți la vânătoare sau pentru a păzi casa de prădători foarte periculoși, acum mulți dintre ei se bucură de o viață mai liniștită, alături de stăpânii lor.

Samoyed (a aparut acum 3.000 de ani, in Siberia)

Câinii Samoyed au fost folosiți inițial la vânătoare, păzirea renilor și tragerea saniilor în Siberia. Cercetătorii pot doar estima momentul în care a apărut rasa, pornind de la migrația tribului Samoyede din Asia centrală, ce a avut loc cu 1.000 i.e.n., scrie Oldest.

Câinii au fost aduși în Anglia în 1800. Regina Alexandra a primit un Samoyed cadou și a promovat dezvoltarea rasei.

Malamut de Alaska (a apărut acum 3.000 de ani, în Alaska)

E cea mai mare și cea mai veche rasă de câini capabili să tragă sanii din regiunea Arctica. Rasa a fost creată de tribul Mahlemut acum aproximativ 3.000 de ani și a fost folosită pentru a vâna prada de mărimi mari.

Ogar afgan (a apărut acum 8.000 de ani, cel mai probabil în zona Afganistanul de astăzi)

Experții cred că ogarul afgan e o rasă antică, ruda apropiată a rasei Saluki (sau câinele regal din Egipt). Nu se știe regiunea exactă în care a apărut, însă există dovezi că acești câini au fost folosiți acum 8.000 de ani la vânătoare în munți și regiunea deșertică din Afganistan.

Basenji (a apărut acum 8.000 de ani, în apropierea bazinului fluviului Congo)

Se crede că patrupezii Basenji sunt, de fapt, câinii de vânătoare descoperiți în picturile din peșterile din Libia. Rasa e cunoscută mai ales datorită faptului că nu are un lătrat obișnuit.

Akita Inu (a apărut acum aproximativ 10.000 de ani, în Japonia)

Nu se știe exact când a apărut Akita Inu, însă dovezile arheologice sugerează că un exemplar al rasei, numit Matagi-Inu, a trăit acum 10.000 de ani. Rasa a fost numită după prefectura Akita, din Japonia, și cel mai faimos exemplar al rasei e Hachiko, ce și-a așteptat stăpânul zilnic în gară timp de câțiva ani, deși acesta decedase. În 1934 a fost construită o statuie în amintirea lui Hachiko, ce a atras atenția publicului internațional.

Sursa foto: iStock/Getty Images

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.