CEC a lipsit Partidul Șor de finanțare de la stat pentru 1 an de zile, pentru „abateri grave”

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aplicat repetat sancţiunea sub formă de avertisment concurentului electoral Partidul Politic „Şor” pentru folosirea repetată a fondurilor materiale nedeclarate în mărime de minim 21 665,01 lei.

Decizia vine în contextul examinării informaţiilor ce ţin de executarea hotărârii CEC privire la supravegherea veniturilor şi cheltuielilor concurenţilor electorali în campania electorală aferentă turului doi al alegerilor locale noi pentru funcţia de primar din 5 decembrie 2021, pentru perioada 27 noiembrie – 3 decembrie 2021.

În acest fel, organizând un eveniment electoral pe data de 3 decembrie 2021, s-a constatat că, concurentul electoral Partidul Politic „Şor” n-a reflectat sub nicio formă preţul serviciilor de prestaţie artistică a artiştilor/formaţiilor artistice care au evoluat. Totodată, Inspectoratul de Poliţie Bălţi a sesizat organele electorale că, la acest protest, organizat în adiacentul Judecătoriei mun. Bălţi, un grup de simpatizanţi ai partidului repartizau pungi cu produse alimentare protestatarilor.

De asemenea, Comisia a fost sesizată de Nicolai Grigorişin, candidat independent la funcţia de primar al municipiului Bălţi, care a invocat acţiuni de agitaţie electorală în ziua de 4 decembrie curent, organizate de doamna Marina Tauber, concurentul electoral la funcţia de primar al municipiului Bălţi din partea Partidului Politic „Şor”, contrar prevederilor legale, conform cărora în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitaţie electorală. Suplimentar, acesta solicită constatarea încălcării regulilor de finanţare a campaniei electorale de către candidatul respectiv, în special pentru realizarea cheltuielilor în ziua precedentă zilei alegerilor.

În contextul examinării informaţiilor prezentate, Comisia a decis să aplice Partidului Politic Şor sancţiunea complementară sub formă de lipsire de alocaţii de la bugetul de stat pentru o perioadă de un an, începând cu 1 ianuarie 2022 şi până la 31 decembrie 2022.

Totodată, Comisia a remis Procuraturii Anticorupţie, spre examinare conform competenţei, demersul Inspectoratului de Poliţie Bălţi cu privire la faptele de corupere a alegătorilor, iar Inspectoratului de Poliţie Bălţi sesizarea privind acţiunile de agitaţie electorală.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.