În contextul blocării bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, primarul general Ion Ceban a trimis o scrisoare oficială către conducerea țării, prin care cere să autorităților să pună în practică legislația actuală, dar nu să dea vina pe Primăria Chișinău.
Edilul a mai solicitat ca autoritățile să se implice pentru a debloca traseul de circulație rutieră pe principala arteră din Capitală.
„Vă sugerăm întâi de toate să aplicați articolul 225 Cod Contravențional – blocarea intenționată a unei benzi de circulație sau a arterelor de transport. Totodată, ținem să vă comunicăm că reprezentantul responsabil din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, prezent la desfășurarea întrunirii, pe parcursul zilei de 09.10.2022 a somat organizatorii evenimentului să elibereze partea blocată a carosabilului, astfel autoritatea publică locală respectând întocmai prevederile Legii 26/2008 privind întrunirile. Ați asigurat cu tot efectivul a organelor de drept desfășurarea paradei homosexualilor și nu ați cerut permisiunea primăria Chișinău, atunci când nu a fost autorizație. Din informațiile care le-am recepționat ați cheltuit 4 milioane de lei pentru această operațiune. Solicităm să deblocați drumul și să vă faceți datoria conform competenților funcționale.
Stimată conducere a Republicii Moldova, Vin pentru a vă aduce aminte de faptul că vă aflați la guvernare și nu în opoziție ca să dați vina pe toate circumstanțele interne și externe că nu reușiți să administrați corect țara.
De fapt, vă mai aduc aminte că aveți o majoritate în Parlament, de 63 de deputați care ar putea veni cu legi pentru cetățeni, pentru bunăstarea societății, pentru creșterea economiei țării, pentru votarea legilor care ar face cu adevărat un stat de drept unde nu sunt încălcate drepturile cetățenilor, iar legea este una pentru toți. Pentru a apăra drepturile fundamentale ale cetățenilor statului tău, este nevoie de a ține cont de practicile internaționale, dar și sfaturile înalților comisari Europeni care au venit cu opinii și recomandări pe multiple subiecte și legi care au fost or neglijate, or aprobate cu grabă de către voi, fără consultări și discuții prealabile.
Într-un stat de drept, fiecare persoană are dreptul la libera exprimare și nu este persecutat pentru faptul că are o altă opinie, nu este eliberat din funcție și pe criterii politice, ceea ce tot mai des se întâmplă în ultima perioadă. Deoarece am adus aminte că nu sunteți în opoziție.
Ar fi bine să începeți după 2 ani de președinție și aproximativ un an și jumătate de guvernare, măcar 10 procente să asigurați și să vă îndepliniți obligațiunile asumate în campania electorală. Deși un program electoral clar nu a văzut nimeni, ați triumfat că veți lupta cu corupția mare. În acest context, întoarceți miliardul furat, puneți la pușcărie cei care se fac vinovați de furtul miliardului și faceți public schemele care erau anterior în structurile statului și care au fost anihilate. Vrem să cunoaștem numele celor care făceau scheme, a celor care au descoperit aceste scheme în cazul în care au fost descoperite și cu ce acte de corupție luptă guvernarea în prezent”, a declarat edilul.
Ce a mai cerut ca autoritățile să deblocheze instituțiile statului pe care le-a capturat și a pus la conducere oameni controlați la Teleradio Moldova, Procuratura Generală, CNA, ANI, SIS, SPPS și altele.
„Faceți public contractele semnate și negocierile pe care le-ați făcut cu privire la prețul la gaz, energia electrică, păcură, dar și alte contracte cu caracter invocat de voi „SECRET DE STAT”. Vorbiți public despre creditele pe care le luați pentru care țara și copiii noștri vor fi nevoiți să le întoarcă înapoi și pe ce sunt cheltuiți acești bani.
Mai nou, distrugeți instituțiile educaționale și culturale.
4 Universități din țară au fost închise, clădirile rămase cu terenurile din preajmă nu se știe care e soarta lor și nici nu anunțați. Nu ne dorim ca aceste terenuri să fie înstrăinate ca și în multe alte cazuri, iar probabilitatea e foarte mare și scopul adevărat va ieși la iveală.
Conducătorii instituțiilor culturale sunt persecutați și alungați în stradă și nu le este oferit un loc de muncă.
Tot mai mulți cetățeni, printre care specialiști din diverse domenii pleacă peste hotare împreună cu familiile lor deoarece prețurile mari și salariile mici nu îi motivează să rămână acasă.
Suntem în prag de iarnă, prețurile exorbitante la facturi și la toate serviciile îi duce pe cetățeni la sărăcie. Nu există o claritate.
Serviciile sociale promise de guvernare pe timp de criză cum ar fi unele: lemne.md, compensații.md, eșuează.
Elaborați și prezentați un plan de criză cu diverse etape de intervenții și comunicați public, inclusiv înștiințați primarii din țară ce să întreprindă într-o situație sau alta.
Nu procedați cu Administrațiile Publice Locale ca și în celelalte cazuri de criză: pandemică, energetică și a refugiaților, când toată responsabilitatea ați pus-o pe umerii primarilor și a cetățenilor”, a punctat Ceban.
Edilul spune că cei de la guvernare nu a venit cu suportul necesar, bă din contra, a dus localitățile la cheltuirea banilor din buget, fără a le fi compensat ceva.
„Astăzi, doar la Primăria Chișinău aveți o datorie de sute de milioane, care sunt banii cetățenilor. Aveți angajamente clare cu privire la descentralizarea Administrațiilor Publice Locale, document pe care l-ați semnat înainte de a ajunge în Parlament, iar ceea ce se întâmplă în ultima perioadă, prin diverse legi și acțiuni, este lipsirea de autonomie și ingerință clară în treburile interne ale APL.
Vă rugăm să ridicați angajamentele electorale și promisiunile făcute în fața oamenilor și încetați să căutați vinovați pentru a realiza măcar ceva pentru cetățeni.
Nu faceți legi pentru voi, cum e mai bine să trăiți astăzi, deoarece guvernările vin și pleacă, dar lăsați legi cu care veți putea trăi acasă și fiind la pensie”, se arată în scrisoare.
0 Comment