Ceban: Condiții mai bune de deplasare în capitală pentru persoane cu deficiențe de vedere

Persoane cu deficiențe de vedere au condiții mai bune de deplasare în capitală, după ce mai multe semafoare cu sunet au fost instalate în capitală.

Potrivit primarului general Ion Ceban, sunt acțiuni concrete, ce au fost lansate, dar toate proiectele ce vor fi lansate, vor fi ajustate conform standardelor internaționale.

„Am participat, astăzi, la şedinţa de consultare publică privind instalarea bolarzilor şi a altui mobilier urban de delimitare pe trotuarele municipiului Chişinău, pentru cele 850 de persoanele nevăzătoare şi cu vedere slabă din capitală. În acest fel, ne dorim să fie respectate normele tehnice de accesibilitate pentru aceste persoane, luând în calcul şi interzicerea parcării maşinilor pe căile pietonale. Lucru care îl facem tot mai mult în ultima perioadă”, spune edilul.

În Chişinău au fost montate, pentru prima data circa 60 de semafoare sonore în conlucrare cu Asociația Nevăzătorilor din capitală. Totodată, pentru prima dată, pe străzile capitalei a început amenajarea pavajului tactil, conform adreselor solicitate de Societatea Orbilor.

„Mai mult, la inițiativa fracțiunii PSRM, pentru prima dată în 20 de ani, au fost reparate trecerile pietonale și drumul de acces în perimetru străzilor str. Pietrarilor, șos. Hîncești, str. Drumul Viilor, unde locuiesc persoane cu deficiențe de văz. Actualmente, Primăria municipiului Chişinău,  împreună cu Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi lucrează la elaborarea unui Program municipal pentru următorii 5 ani, de asigurare a accesibilității persoanelor cu dizabiltăţi în spaţiile publice”, punctează Ceban.

Municipalitatea este la etapa de evaluare a situaţiei actuale şi a posibilităţilor de îmbunătăţire pe diferite segmente şi domenii. În cel mai apropiat timp, Consiliul Municipal Chişinău va aproba componenţa şi regulamentul de funcţionare a Comisiei municipale pentru protecţia drepturilor omului, iar problema accesibilităţii va fi una din primele subiecte abordate în cadrul şedinţei acestei comisii.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.