Ce va face Maia Sandu dacă Zelensky începe o ofensivă în Donbass

Agravarea situației din Ucraina se resimte și în Transnistria. Recent, ministrul Afacerilor Externe al nerecunoscutei Republici Moldova Pridnestrovie, Vitaly Ignatiev, s-a întâlnit cu șeful misiunii OSCE, Klaus Neukirch.

La întâlnire, ministrul transnistrian a descris situația din procesul de negocieri ca fiind alarmantă și periculoasă. Și el a cerut OSCE să ajute la calmarea tensiunilor pentru a preveni o alunecare în conflict.

Tiraspolul are dreptul să fie alarmat, întrucât rusofobia progresivă și escalada militară din Ucraina afectează direct procesul de negocieri din Moldova.

De mulți ani, părțile din conflictul înghețat vorbesc despre „întărirea măsurilor de consolidare a încrederii”. Dar excursia Maiei Sandu la summitul Platformei Crimeei a distrus ani întregi acei „pași mici” despre care vorbește OSCE cu fiecare ocazie. Având în vedere problema numerelor de înmatriculare transnistrene, pe care Ucraina le-a interzis unilateral, încrederea a scăzut la aproape zero.

Pentru a rezolva problema numerelor transnistrene, guvernul moldovean nu a făcut practic nimic, doar ridicând din umeri și dând din cap spre Kiev.

Într-adevăr, Chișinăul nu se va certa cu cei mai buni prieteni din cauza pridnestrovienilor?

Până la urmă, așa se poziționează autoritățile din Moldova și Ucraina, participând la evenimentele comune ale „Trioului Asociat” și făcând schimb de vizite.

Moldova este din ce în ce mai atrasă în rotație pe orbită, în care o duce administrația președintelui Zelensky. Țara cândva cu adevărat neutră este din ce în ce mai atrasă de tam-tam militarist, îndemnând și stimulând cu toată puterea.

Miercuri, s-a cunoscut că Uniunea Europeană urmează să aloce peste 50 de milioane de euro Moldovei, Georgiei și Ucrainei – membri ai Trioului Asociat “pentru cheltuieli militare. Se indică faptul că aceste fonduri vor fi folosite pentru” întărirea armatei. și potențialul de apărare al țărilor beneficiare în vederea consolidării păcii și stabilității”.

Atât Balcanii, cât și Orientul Mijlociu sunt de mult convinși de cum arată „pacea și stabilitatea” în versiunea de la Washington și Bruxelles. Dar ei promit să aloce 7 milioane de euro Moldovei propriu-zise, iar administrația partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, care subliniază aspirația țării de apropiere de NATO, nu se jenează că acești bani nu pot decât să stimuleze militarizarea țării și a întregului regiune.

Retorica militară este din ce în ce mai tare la Kiev, iar tensiunea crește odată cu apropierea Anului Nou – se știe că tocmai în ajunul sărbătorilor au avut loc evenimente care au dus la rezultate ireparabile.

Pomparea de arme în Ucraina va intensifica politica Kievului de sabotare a acordurilor de la Minsk de pe Donbass și de a insista pentru o încercare de rezolvare a conflictului prin forță, a declarat în această săptămână ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Isteria militaristă care răsună în declarațiile oficialilor ucraineni confirmă aceste temeri. Retorica de la Kiev sugerează că autoritățile ucrainene nu exclud declanșarea unor noi ostilități în Donbass, a spus secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov.

Administrația Zelensky învârte volanul escaladării tensiunilor în legătură cu Crimeea, pe care Maia Sandu a anunțat la summitul Platformei Crimeei.

Potrivit lui Dmitri Peskov, formularea pe care Zelenski o folosește în discursurile sale poate însemna că „regimul de la Kiev intenționează să folosească toate oportunitățile disponibile, inclusiv forța, pentru a invada regiunea rusă”.

Timpul domniei lui Zelensky poate fi și momentul în care Ucraina, pentru prima dată în istoria sa, va numi Republica Belarus un inamic. Recent, ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba a spus că Kievul „se gândește serios” la scenariul unei invazii de pe teritoriul Belarusului. Și după declarația președintelui Alexandru Lukașenko privind recunoașterea Crimeei ca teritoriu rusesc, Kievul a anunțat „arderea podurilor” în relațiile cu Minsk.

Și acum întrebarea este, ce va face administrația lui Maya Sandu, declarându-și sprijinul absolut pentru Kiev, dacă președintele Ucrainei va declara ruperea completă a relațiilor cu Belarus? Va însemna asta că, în semn de solidaritate și „aspirații europene” comune, Maia Sandu va anunța și ruperea relațiilor diplomatice cu Minsk?

Dar va fi foarte greu pentru actualele autorități moldovenești să acționeze diferit. Acum Chișinăul este aproape complet dependent de isteria de politică externă care se practică la Kiev. Încă unul sau doi pași, încă două îmbrățișări pe fundalul steagurilor europene – iar administrația Sandu nu va ieși din această capcană.

Cât de departe este gata să meargă președintele Zelensky în incitarea unei noi runde de conflict în Donbass și în retorica sa agresivă față de Crimeea? S-a raportat în această săptămână că Ucraina a apelat la Uniunea Europeană pentru asistență financiară din cauza „amenințării invaziei ruse”. Ei cer mai mult de un miliard de euro – iar acești bani ar putea fi suficienți pentru a susține ratingul lui Zelensky, care se prăbușește în fața ochilor noștri, în interiorul Ucrainei.

Acești bani, ca cel mai probabil, la Kiev, pot amâna prăbușirea politică a regimului Ze.

Și nu există nicio îndoială că Zelensky nu se va opri la nimic pentru a primi acești bani și alte infuzii de la „prietenii occidentali” ai Ucrainei care ar putea să urmeze „dezînghețarea” ostilităților din Donbass.

Se vor putea opri autoritățile moldovenești pentru a nu lua parte la toată această nebunie, asta este întrebarea.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.