CC nu vede o problemă ca un fost membru PAS să examineze dosarul cu privire la creditul rusesc

Curtea Constituțională a respins sesizarea deputatului PSRM, Vasile Bolea, care a cerut recuzarea judecătorului Curții Constituționale (CC), Nicolae Roșca, de la examinarea sesizărilor cu privire la constituționalitatea Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de lei. Parlamentarul și-a argumentat cererea prin afinitate politică a magistratului Roșca cu unul din autorii sesizării, deputatul PAS Sergiu Litvinenco și calitatea de avocat în trecut al liderului PAS, Maia Sandu.

În argumentarea cererii în fața Curții, Bolea a precizat că Nicolae Roșca a fost membru al PAS, membru al Biroului Permanent Național al PAS, iar în trecut  avocatul liderului PAS, Maia Sandu. De asemenea, Roșca a participat la alegerile parlamentare din februarie 2019 pe listele PAS.

Parlamentarul a amintit că judecătorii CC sunt obligați să-și îndeplinească atribuțiile imparțial și trebuie să fie independenți în relațiile cu cei aflați în litigiu.

Autorii sesizărilor cu privire la constituționalitatea creditului rusesc, deputații Sergiu Sârbu, Sergiu Litvinenco și Dinu Plângău au calificat cererea drept neîntemeiată. 

În cadrul ședinței, magistratul Curții Constituționale, Eduard Ababei, s-a retras de la deliberările și votul asupra constituționalității creditului rusesc din cauza legăturilor de rudenie cu ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță. Judecătorul a declarat că Ministerul Finanțelor  și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au fost organul central responsabil de negocierea acordului de credit cu Rusia.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.