Catană: Maia Sandu n-a avut interes să cadă Guvernul Chicu

Eșuarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu a fost previzibilă, deoarece protagoniștii importanți ai acesteia, PAS și PPDA, nu au interesul ca actualul Executiv să cadă. Este opinia comentatirului politic Vitalie Catană, exprimată într-un editorial publicat de portalul politics.md.

“Căderea Guvernului Ion Chicu ar fi însemnat pentru Maia Sandu redeschiderea unei înfruntări cu privire la întâietatea pe segmentul politic de dreapta, definit astfel în mod convențional, bineînțeles. Deci s-ar fi pus la bătaie miza pentru accesul în turul doi al prezidențialelor. În plus, ar fi însemnat asumarea responsabilității pentru un guvern încropit în condiții vitrege, prin urmare, un guvern fără șanse de a face performanță. Iar aceasta ar fi însemnat ca Maia Sandu să-și compromită cu propriile fapte șansele la alegerile prezidențiale”, scrie Vitalie Catană.

La rândul său, scrie Catană, liderul PPDA, Andrei Năstase, a inițiat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, pentr a-și crește șansele la alegerile prezidențiale din acest an.

“În ceea ce îl privește pe Andrei Năstase, în condițiile în care liderul PAS era în situația de a pierde în orice ipoteză verosimilă, ar fi fost ciudat să nu se folosească de oportunitate și să nu inițieze moțiunea de cenzură. Dânsul nu ascunde că pretinde la funcția de premier și dorește să candideze și la funcția de președinte al țării, deci este de așteptat că va face uz de orice ocazie pentru a-și crește șansele”, notează Catană. „Așa dar, după această moțiune de cenzură guvernul Chicu este deocamdată dincolo de orice pericol de a fi debarcat, Maia Sandu a scăpat cu daune minime, iar Andrei Năstase a reușit să iasă în evidență prin efortul făcut. Nota o va da alegătorul”, conchide analistul citat.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.