Care este costul de întreținere a fiecărui deputat din Parlament

După câteva ore de dezbateri, Parlamentul a aprobat într-un final proiectul de lege care prevede compensarea facturilor la gaz și căldură pentru cetățeni. Cele mai multe întrebări le-au avut deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor, care s-au arătat nemulțumiți de mărimea insuficientă a compensațiilor. În replică, de la tribuna Parlamentului, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a declarat că „se face mare tam-tam pe un proiect de lege care are menirea de a ajuta populația”

Atâtea minciuni a transmis în societate, săracul, microfonul de la tribună – trebuia să se ofilească. Trebuie să luăm decizii benefice pentru populație, dar noi facem populism în această instituție. Costul de întreținere a fiecărui deputat din Parlament costă cetățeanul un milion de lei”, a punctat Alaiba.

”Vreți cifre. Vă dau o cifră. Ați venit anterior cu o compensare de 200 de lei la electricitate. O compensare total inechitabilă, care venea de la milionar la sărac fără vreun calcul. Or, milionarii nu aveau nevoie de ajutor. Eram în prejma alegerilor și ca să arătați bine la televizoarele voastre trebuia să promovați acest ajutor”, le-a replicat Alaiba deputaților socialiști.

Deputații socialiști s-au arătat nemulțumiți de faptul că proiectul de lege nu prevede compensarea integrală a facturilor la gaz și căldură, în condițiile în care încasările la buget au crescut de pe seama TVA cu peste 700 de mil. de lei.

Proiectul de lege votat cu majoritatea voturilor deputaților prevede ajutorul pe timp de iarnă a familiilor cu venituri mici cărora le-au fost alocate 523 mil. de lei. De compensarea facturilor la gaz vor beneficia toți consumatorii și vor fi alocați 770 mil. de lei. Pentru un consum de până la 50 de metri cubi de gaz costul metrului cub va fi de 6,8 lei, iar pentru un consum de până la 150 metri cubi prețul metrului cub va fi de 7,9 lei.

Pentru compensarea tarifului la căldură au fost alocate 340 mil. de lei. Iar tariful va fi compensat cu 2/3 din factură sau 450 de lei pe lună.

Sursa: bani.md

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.