BERD acordă un nou împrumut Căilor Ferate din Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă operatorului feroviar național Calea Ferată din Moldova un împrumut suplimentar de 23,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii esențiale, transmite MOLDPRES.

Noul împrumut vine după acordarea unui alt pachet financiar de 110 milioane de euro, oferit în comun de către BERD, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Uniunea Europeană (UE), negociat în 2014 și debursat în 2017, pentru modernizarea infrastructurii feroviare, achiziționarea materialului rulant nou și sprijinirea procesului de reformare a întreprinderii de stat. Guvernul Republicii Moldova a solicitat noua finanțare pentru a continua modernizarea infrastructurii.

Până în prezent, cu suportul UE au fost achiziționate și puse în exploatare 12 locomotive noi. A fost efectuat un studiu de fezabilitate privind lucrările de reabilitare pe tronsonul de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, unde vor începe în curând lucrările. În plus, Calea Ferată din Moldova se pregătește să lanseze o licitație pentru un sistem informațional de management al consumului energetic (EMIS), pentru o planificare, monitorizare mai eficientă și mai rentabilă a consumului energetic.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, „banii vor fi alocați pentru modernizarea infrastructurii căii ferate pe tronsonul Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, acest segment fiind cel mai aglomerat tronson de cale ferată din țară, care asigură tranzitul de mărfuri din România și Ucraina”.  „Reanimarea sectorului abia începe. Cu gestionarea banilor eficient, cu maximă responsabilitate și disciplină, acest sector va căpăta o nouă imagine”, a relevat oficialul.

La rândul său, Matteo Patrone, directorul executiv al BERD pentru Europa de Est și Caucaz, a  afirmat că „finanțarea Băncii va îmbunătăți eficiența operațională și guvernanța corporativă la Calea Ferată din Moldova și va aduce beneficii importante pentru comerț, economie și viața oamenilor din Moldova”.

BERD este principalul investitor instituțional din Moldova. Până în prezent, banca a investit peste 1,4 miliarde de euro prin 146 de proiecte în diferite sectoare ale economiei țării. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de o mie de întreprinderi mici.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.