Batrîncea: În deciziile sale CC nu se bazează pe raționamente constituționale, ea caută o soluție pentru deciziile politice

Decizia Curții Constituționale legată de Stadionul Republican este una politică și nu are nimic în comun cu materia de drept și Constituția. Părerea a fost expusă de secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, după ce Înalta Curte a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților socialiști, care au contestat legalitatea transmiterii cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican Ambasadei SUA în Republica Moldova. 

Socialistul a declarat, la NTV Moldova, că magistrații Curții au substituit Parlamentul și nu au ținut cont că legea contestată a fost adoptată absolut netransparent și în condiții neclare.

”În deciziile sale Curtea Constituțională nu se bazează pe raționamente constituționale, din contra ea caută o anumită acoperire constituțională pentru deciziile politice ce trebuie luate. Legea ce ține de Stadionul Republican a fost promovată în perioada lui Plahotniuc, absolut netransparent, în condiții neclare. Fiind atunci deputați, adresam în Parlament întrebări clare: care este costul, care sunt condițiile și în legea adoptată în Parlament, pentru a mulțumi o ambasadă pentru susținere, era scris că guvernul va stabili costul acestui teren și condițiile. Noi atunci am avut o întrebare logică: de ce trebuie să votăm legea care creează consecințe neclare. Dacă s-ar merge pe principiul de transparență, poate era să vină o propunere generoasă care era să fie acceptată de toată populația”, a spus Batrîncea. 

Socialistul a menționat că nici astăzi nu este clar care este costul vânzării acestui teren. Totodată, Batrîncea se întreabă dacă SUA, stat care promovează principiile de drept și democrația, sunt mulțumite de incertitudinea creată în jurul acestui subiect 

”Ce apără CC atunci când menține legea votată de majoritatea lui Plahotniuc? Probabil că, demonstrează o anumită loialitate unei singure ambasade. Oare această ambasadă este mulțumită de această situație? Oare această ambasadă care promovează, cel puțin declarativ, principiile democratice și de transparență, nu este îngrijorată  de fundalul care s-a creat în jurul acestei probleme?  Noi nu avem o claritate ce va obține poporul Republicii Moldova în schimb. Judecătorii CC de ce raționamente s-au ghidat sau care prevederi ale Constituției justifică această cedare a acestui teren în centrul Capitalei. Oare CC într-o țară sănătoasă n-ar constata că Parlamentul trebuie să reexamineze această lege, de aceea că nu sunt condiții clare, iar Constituția prevede transparență și democrație și proces participativ”, a declarat Batrîncea. 

PSRM și-a exprimat indignarea față de decizia Curții Constituționale. Într-o declarație semnată de formațiune se menționează că ”actualul verdict al Curții Constituționale de buzunar este rezultatul acordurilor secrete dintre președintele Maia Sandu și ambasadorul SUA Dereck Hogan pentru susținerea PAS în timpul alegerilor parlamentare”. PSRM anunță că va continua să lupte pentru ca Stadionul Republican să rămână în proprietatea statului și face apel către cetățenii Republicii să fie pregătiți pentru un protest la nivel național împotriva acestei încălcări grave a suveranității Republicii Moldova.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.