Bașcanul Găgăuziei și primarul orașului Taraclia recunosc guvernul ilegal

Planul de federalizare a Republicii Moldova, pus la cale de către liderul de facto al PSRM, Igor Dodon, se pare că începe să fie pus în aplicare. Guvernatorul autonomiei găgăuze, Irina Vlah și primarul orașului Taraclia, Serghei Filipov, au declarat că se vor supune ordinelor guvernului ilegal al coaliției ACUM-PSRM, transmite stiridinmoldova.md cu referire la timpul.md

Amintim că planul de federalizare al țării, cunoscut ca memorandumul Kozak, respins anterior de Moldova, prevedea că Găgăuzia, alături de Transnistria, vor fi subiecți ai federației.

Astăzi, PDM a organizat la Chișinău un amplu miting, la care au participat 30 de mii de oameni, împotriva planurilor lui Dodon de federalizare a Moldovei. Aceste intenții, puse la cale de Rusia, au fost propuse de către șeful real al PSRM, pe ultima sută de metri, la negocierea unei alianțe dintre socialiști și democrați. Lista de solicitări mai includea adoptarea unui pachet de legi care oferă Comratului împuterniciri mai largi în raporturile cu Chișinăul, dar și interzicerea unionismului.

Planurile socialiștilor, pregătite de vicepremierul rus Dmitri Kozak, arhitectorul memorandumului de federalizare omonim, au fost respinse de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Acum, democrații îl acuză pe Dodon de trădare și cer demisia lui din funcția de șef al statului cu organizarea alegerilor prezidențiale anticipate, concomitent cu cele parlamentare anticipate, pe data de 6 septembrie.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.