Autorităţile britanice a returnat Irakului o stelă cu o vechime de 3.000 de ani

Autorităţile britanice au returnat marţi ambasadorului irakian la Londra o stelă babiloniană extrem de valoroasă, cu o vechime de 3.000 de ani, probabil furată în timpul războiului din Irak, transmite stiridinmoldova.md.

Directorul British Museum, Hartwig Fischer, a înmânat stela, autentificată de experţi, ambasadorului Salih Husain Ali.

„Este o piesă foarte importantă din patrimoniul cultural irakian”, a declarat Hartwig Fischer, care a profitat de ceremonia organizată cu ocazia returnării pentru a lăuda „munca extraordinară şi neîncetată” a poliţiştilor de frontieră.

Autorităţile au descoperit în 2012 stela pe aeroportul Heathrow din Londra şi au avertizat muzeul.

Condiţiile în care stela a dispărut din Irak rămân neclare, însă credem că ea a fost probabil furată, în urmă cu 15 ani, în timpul războiului, a declarat Michael Ellis, secretar de stat britanic pentru arte.

Această stelă, numită „kudurru”, conţine textul unei donaţii regale de terenuri făcute de regele babilonian Nabucodonosor I către unul dintre supuşii săi în semn de mulţumire pentru serviciile sale, a explicat Jonathan Taylor, curator la British Museum.

Pe una dintre feţele sale se pot vedea reprezentări ale marilor zei babilonieni Enlil şi Marduk, iar pe cealaltă un text juridic în cuneiformă, scriere utilizată în Mesopotamia de Jos.

Potrivit lui Taylor, stela avea reputaţia de a face „vrăji groaznice” oricărei persoane care ar încerca să o deterioreze sau să-şi însuşească pământurile la care făcea referire textul scris pe ea.

În prezent, există mai puţin de 200 de stele de acest tip.

Cercetătorii cred, de asemenea, că stela a fost expusă în oraşul antic Nippur, în centrul Irakului de astăzi.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.