Au plătit sau nu decidenții politici moldoveni pentru energia furnizată de statul român

Primarul Ion Ceban are dreptate atunci când se întreabă dacă decidenții politici moldoveni au plătit sau nu pentru electricitatea furnizată de către România, afirmă într-un editorial jurnalistul Victor Nichituș.
Potrivit lui Nichituș, nu există date publice referitoare la mecanismul de plată pentru energia electrică furmizată de către România în Republica Moldova. „Singura referință la aceste plăți a fost făcută de edilul municipiului Chișinău care și-a declarat speranța că decidenții politici de la Chișinău au achitat costul volumelor de electricitate transmise de către partea română pentru care, potrivit lui Ceban, plata trebuia efectuată vineri, 4 noiembrie”, notează jurnalistul. „Riscul deconectărilor de la fluxul de energie electrică persista vineri, autoritățile moldovene știu foarte bine despre ce vorbesc”, a declarat Ceban în cadrul ședinței on-line a serviciilor municipalității Chișinău.
Comentatorul politic adaugă că „îngrijorarea primarului municipiului Chișinău, că riscul deconectărilor de la energie electrică persistă, face trimitere către o datorie a statului moldovean care datează din perioada 1998-2001, atunci când CONEL, Compania Națională de Electricitate a României, a transmis către statul moldovean energie în valoare de 32 de milioane de dolari. Până în prezent această sumă nu a fost achitată de către statul moldovean”.
„Ion Ceban are dreptate atunci când se declară îngrijorat de posibile deconectări de la energia electrică din România pentru posibile neplăți din partea statului moldovean”, a concluzionat Nichituș, adăugând că în vremea unor multitudini de crize suprapuse România trebuie să dea dovadă de pragmatism inclusiv față de Republica Moldova.

Share this Post!

Post by News Pro

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.