Andrei Popov a anunțat că îl acționează pe deputatul Iurie Reniță în judecată

Ambasadorul cu Misiuni Speciale Andrei Popov a anunțat că îl acționează pe deputatul Iurie Reniță în judecată. Decizia vine ca urmare a declarațiilor parlamentarului, pe care diplomatul le califică drept calomnioase și false, notează agora.md.

„Nu vreau să-i dau replică la toate aspectele discursului său. La organizarea online a ședinței nu am nicio atribuție. Aș fi preferat să discut față în față cu membrii comisiei și cu dl Reniță, să repete în față ceea ce a spus. Am decis să vă acționez în judecată. Nu există nicio dovadă care să probeze acest lucru. Cunoscându-vă nu mă aștept că o să prezentați scuze publice”, a declarat Andrei Popov.

Pe acest subiect s-a pronunțat și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea.

„Reiterez că declarațiile și insinuările de natură să prejudicieze autoritatea și credibilitatea instituțiilor serviciului diplomatic, precum și orice tentativă de a influența procesele interne din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene sunt regretabile și contraproductive. În contextul nominalizării noilor ambasadori, menționez că numirile în cadrul serviciului diplomatic sunt realizate în strictă conformitate cu prevederile legale și au la bază principiul meritocrației și a profesionalismului”, a scris Țulea.

Amintim că la 2 septembrie, Comisia politică externă și integrare europeană a decis să avizeze candidaturile a trei ambasadori noi în Franța, Suedia și Austria. Mai exact, funcțiile vor fi ocupate de Eugen Revenco, Andrei Galbur și Andrei Popov. În rezultat, deputatul Iurie Reniță a anunțat că va contesta decizia pe motiv că procedura de vot ar fi fost ilegală, iar subiectul n-ar fi fost inclus intenționat pe ordinea de zi a ședinței comisiei din 2 septembrie.

Andrei Popov a fost deja ambasador în Austria, dar și-a încheiat cariera diplomatică în 2016. În luna mai a aceluiași an, el a spus că lansează o emisiune politică. Ulterior, acesta a fost colaborator al TV8, având emisiunile „Boțan+Popov” și „Diplomație Populară”. În 2019, Popov a devenit șef de cabinet al ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul condus de Maia Sandu, Nicolae Popescu, doar ca să demisioneze peste cinci zile.  Acum trei luni, Popov a anunțat că revine la MAEIE în funcția de ambasador cu Misiuni Speciale.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.