Unioniștii, atenționează că o alianță între blocul ACUM și PSRM cât și alte instituții de stat vor ajunge sub influența Rusiei

Președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, susține că dacă se va produce o alianță între blocul ACUM și PSRM și structurile de forță, dar și alte instituții de stat vor ajunge sub influența Rusiei, atunci acesta promite că va ieși în stradă. Politicianul susține că există un asemenea risc având în vedere că săptămâna viitoare la Chișinău vin factori de decizie din Federația Rusă, UE și SUA. În opinia lui, aceștia vin tocmai pentru a influența crearea unei majorități între ACUM și PSRM, transmite IPN, transmite hotnews.md, transmite stiridinmoldova.md cu referire la 24h.md.

Anatol Șalaru consideră că formarea unei coaliții la Chișinău ar depinde de o eventuală înțelegere între Germania și Federația Rusă care ar pleda pentru o alianță între blocul ACUM și PSRM. Potrivit lui, nu în zadar săptămâna viitoare vin la Chișinău vicepremierul rus Dmitri Kozak, comisarul european Johannes Khan și un oficial american. „Se vorbește despre aceasta și dacă se va întâmpla, atunci aceasta înseamnă că blocul ACUM își semnează decesul și va face un act de trădare fiindcă aceasta înseamnă că PSRM îi va reveni Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, SIS, Ministerul de Interne și alte domenii pe care le vor controla”, a menționat Anatol Șalaru la emisiunea „Butonul roșu” de la postul de televiziune Moldova 1.

Politicianul spune că această alianță va arunca Republica Moldova cu 20 de ani înapoi și că în acest caz susținătorii partidului vor ieși la proteste.

Președintele Partidului Acțiunea Democratică, Mihai Godea, consideră că lucrurile pot evolua în orice direcție pe arena politică de la Chișinău. Perioada aceasta de acalmie vorbește despre faptul că se lucrează în culise pentru formarea unei majorități parlamentare. „Eu cred că au loc discuții intense, negocieri, deși aparent, în spațiul public, nu se întâmplă nimic”, spune Mihai Godea.

Potrivit lui, discuțiile dintre blocul ACUM și Partidul Socialiștilor au avut drept miză să discrediteze cele două partide care fac parte din bloc și nu înțelege de ce ACUM a mers la acest pas. „Probabil, trebuiau să rămână fideli angajamentului de a nu negocia cu PSRM, dar situația postelectorală este diferită de mizele preelectore și orice actor politic trebuie să joace în funcție de situația reală. Eu nu cred într-o alianță între socialiști și ACUM”, consideră politicianul. Mihai Godea spune că până la urma va exista o alianță de guvernare, dar nu exclude în totalitate alegerile anticipate.

Directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, consideră că este bine când se face schimb de opinii în afara camerelor de luat vederi. Potrivit lui, probabil în culise au loc acum luări de poziții dat fiind faptul că există doi factori de influență: cel intern și cel extern. Victor Juc s-a referit la faptul că cetățenii înțeleg că eventuale alegeri anticipate nu vor schimba foarte mult lucrurile, dar și la faptul că nu întâmplător săptămâna viitoare la Chișinău vin reprezentanți străini. „În opinia mea, dacă nu se produce nimic, pe data de 10 iunie președintele trebuie să se adreseze Curții Constituționale pentru a constata dacă există circumstanțe pentru alegeri anticipate”, spune directorul ICJPS.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.