Analist politic: Planurile Moscovei în Republica Moldova sunt clare: reintegrarea ţării în sfera de influență a Rusiei

Planurile Moscovei în Republica Moldova sunt clare: reintegrarea ţării în sfera de influență a Rusiei, ca parte a unui proces de creștere a presiunii asupra Ucrainei. În opinia analistului politic de la Bucureşti Alexandru Lăzescu, primul obiectiv al Rusiei este instituționalizarea unui statut special pentru Transnistria, adică o federalizare de facto, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

Autorul mai constată că Guvernul Alianței Kozak nu are aproape deloc influență, atunci când este vorba de pozițiile cheie din instituțiile importante ale statului.

“Guvernul Sandu și susținătorii săi își pun speranțele în sprijinul politic simbolic din partea UE, în principal al Germaniei, unde Maia Sandu are bune contacte personale, și în promisiunile de sprijin financiar din exterior. Întrebarea este dacă această susținere va putea concura cu rețelele de influență ale socialiștilor și mai ales cu banii, mass media pe care o controlează și mașinăria logistică și de informații ale serviciilor secrete de la Moscova. Situația din Venezuela poate fi pilduitoare: cubanezii și rușii au reușit să-l mențină la putere pe Nicolas Maduro în ciuda masivului sprijin american și european pentru Juan Guaido și a enormei nemulțumiri populare din țară”, scrie Lăzescu.

Alexandru Lăzescu se mai întreabă care ar putea fi natura înțelegerii Occidentului cu Rusia.

“Aici se deschide un întreg câmp pentru speculații însă se știe că în Germania există, și în mediile politice și în cele de afaceri, o mare presiune pentru normalizarea relațiilor cu Moscova. Apoi, mai ales în condițiile actualelor tensiuni transatlantice și a dubiilor privind garanțiile de securitate americane tentația unui aranjament de securitate european separat cu Rusia este una reală. Care va fi prețul de plătit pentru asta e neclar. Dar acceptarea unui spațiu de influență de facto predominant rusesc în fostul areal al Uniunii Sovietice, cu excepția țărilor baltice, ar putea fi considerat unul acceptabil”, notează autorul citat.

“Nu este exclus ca și americanii, pentru care confruntarea geopolitică cu China este evident prioritară, să fie dispuși să ofere unele concesii, la schimb, Rusiei. Nu este o ipoteză care trebuie exclusă”, conchide analistul.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.