Ambasadorul de bunăvoință al Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), MIYAVI, solicită sprijin sporit în cadrul vizitei sale în Moldova

Ambasadorul de bunăvoință al Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), artistul japonez MIYAVI, și-a încheiat vizita de trei zile în Republica Moldova, solicitând sprijin sporit de la comunitatea internațională pentru refugiații ucraineni, dar și familiile din Moldova, care i-au primit cu brațele deschise.

Renumitul muzician, actor și filantrop a vizitat trei centre de plasament pentru refugiați și a ascultat istoriile acestora. El a vizitat facilitățile care oferă servicii de bază refugiaților, inclusiv Centrul de înscriere pentru asistență financiară al Agenției ONU pentru Refugiați, unde refugiaților li se oferă carduri pre plătite cu câte 120 USD/lunar per persoană.

„Sunt întristat, impresionat și fascinat de istoriile pline de dificultăți, rezistență și speranță pe care refugiații mi le-au împărtășit”, a spus MIYAVI, adăugând: „Misiunea mea în calitate de Ambasador al bunăvoinței UNHCR este să transmit aceste istorii întregii lumi, dar și să fac apel la un sprijin sporit pentru Moldova, o țară mica, dar cu o inimă mare, astfel încât aceasta să poată continua să ajute refugiații”.

Sergiu Odainic, Secretar General de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, l-a informat despre suportul pe care Republica Moldova îl acordă refugiaților și lacunele care trebuie completate. MIYAVI a declarat că a fost captivat de solidaritatea copleșitoare pe care moldovenii au demonstrat-o față de ​​refugiați, pe care a descris-o drept „un mare exemplu”. El și-a reiterat hotărârea de a milita în numele Republicii Moldova și al refugiaților aflați în grija acesteia.

Chitaristul s-a întâlnit ulterior cu partenerii naționali și internaționali ai UNHCR, inclusiv cu ONG-ul local „Moldova pentru Pace”, care a mobilizat mii de voluntari și a oferit un ajutor spontan după declanșarea crizei refugiaților. Cu sprijinul UNHCR, ONG-ul deschide un Centru comunitar, care oferă spațiu sigur și servicii femeilor vulnerabile din rândul refugiaților.

Punctul culminant al vizitei sale a fost o sesiune muzicală cu copiii din Moldova, precum și din Ucraina, Siria, Turcia și Iran, care au cântat la vioară, chitară și pian, dar au și dansat alături de el, aducând zâmbete pe fețele lor. 

Francesca Bonelli, Reprezentantul Agenției ONU pentru Refugiați în Republica Moldova, i-a mulțumit lui MIYAVI pentru vizita în Moldova, unde a avut oportunitatea de a vedea situația curentă, dar și pentru că militează în numele refugiaților și moldovenilor.

„Am deplină încredere că MIYAVI va transmite mesajul folosind puterea muzicii ca să susțină refugiații, fapt ce va ajuta la mobilizarea unui suport mai mare pentru Moldova”.

Permițând intrarea în țară a peste 500.000 de refugiați, Moldova a primit printre cei mai mulți  refugiați din regiune, raportați la 10.000 de locuitori. Mai mult de 86.000 dintre aceștia se află încă în țară, majoritatea fiind găzduiți de familiile din Moldova.

Agenția ONU pentru Refugiați în Republica Moldova și Guvernul Moldovei, alături de 40 de organizații, au lansat recent un plan de răspuns inter-agenții care atrage 414,2 milioane USD pentru a ajuta refugiații și familiile gazdă din Moldova până la sfârșitul anului. Până în prezent, 27% din cerințele financiare au fost îndeplinite.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.