Alexandr Slusari, îngrijorat de posibila extindere a atribuțiilor Guvernului interimar

Extinderea atribuțiilor actualului Guvern interimar, așa încât acesta să poată încheia tratate pe plan extern, poartă cu sine riscuri. De această părere este vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari. La emisiunea Cutia Neagră la TV8, deputatul Platformei DA a menționat că astfel Executivul interimar ar putea ajunge să gestioneze problemele țării cu minim de responsabilitate, transmite stiridinmoldova.md cu referire la agora.md.

„Sunt mai reticent vis-a-vis de extinderea atribuțiilor guvernul interimar. Mă referi la semnarea tratatelor. Să nu deschidem cutia Pandorei aici. Trebuie să facem o distincție foarte clară între Guvernul plenipotențiar și Guvernul interimar. Altfel riscăm să perpetuăm situația. O să fie convenabil când timp de un an, Guvernul interimar, la care nu diferă foarte mult competențele, să stea în fruntea țării și să gestioneze, neavând nicio responsabilitate”, a spus Slusari. 

Deputatul a mai adăugat că, riscurile țin și de capacitatea limitată a Parlamentului de a controla un Executiv interimar. „Nu putem face încă o dată moțiune de cenzură”, a adăugat Slusari.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, semnarea tratatelor internaționale ia formă de lege. „Dacă se permite adoptarea lor sub formă de proiecte de lege, mai departe o să apară întrebarea „dar de ce Guvernul nu are drept să aprobe și alte proiecte de lege?”, a explicat deputatul.

De cealaltă parte, deputatul PAS Sergiu Litvinenco exclude posibilitatea riscurilor enunțate de Slusari. „În sesizarea adresată Curții Constituționale e menționat că respectivele acțiuni se vor face conform legii. Tratatele sunt semnate de Guvernul și ajung în Parlament ulterior. Așa că nu este nicio cutie a Pandorei”, a punctat deputatul PAS.

Opinia lui Slusari, însă, a fost susținută și de deputatul PSRM Adrian Lebedinschi. „În așa caz Guvernul interimar ar putea veni cu orice proiect de lege care să ajungă în Parlament”, a spus socialistul. „Respectiv devine Guvern cu drepturi depline”, a completat Slusari.

Reacția lui Alexandr Slusari vine după ce la 11 ianuarie președinta Maia Sandu a anunțat că sesizează Curtea Constituțională. Printre cele menționate în sesizare, șefa țării subliniază că Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării, până la numirea următorului guvern. Mai exact că, actualul Executiv ar trebui să poată efectua remanieri, să elibereze și să numească demnitari și funcționari publici în anumite condiții și să poată accesa fonduri în anumite limite constituționale.

Amintim că, la 23 decembrie, premierul Ion Chicu, a anunțat că demisionează.  O zi mai târziu, Chicu a anunțat că după 31 decembrie la funcție vor renunța și trei miniștri. Aceștia au depus raportul de demisie la Președinție, după ce Guvernul Chicu a anunțat că pleacă din funcție.

Președinta Maia Sandu nu a acceptat să emită decretul privind actul de demisie a ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și ministrului Economiei, Anatol Usatîi. În scrisoarea sa, Maia Sandu spune că legea nu permite demisia miniștrilor din cadrul unui Cabinet de miniștri aflat deja în demisie.

Conducerea Guvernului a fost preluată de Aureliu Ciocoi  numit premier interimar, după ce Cabinetul Chicu și-a încheiat la 31 decembrie 2020 activitatea.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.