Alegerile anticipate se declară a fi o manipulare grosolană, a comunicat Sîrbu

Sesizarea către Curtea Constituţională privind oportunitatea modificării sistemului electoral în preajma unor eventuale alegeri anticipate nu era necesară, deoarece prevederile legale în acest sens sunt foarte clare. În opinia deputatului PDM, Sergiu Sîrbu, dezbaterile la acest subiect sunt doar o manipulare grosolană, transmite stiridinmoldova.md cu referire la today.md.

„Dezbaterea pe tema unei eventuale schimbări a sistemului electoral în cazul alegerilor anticipate e doar o manipulare grosolană. Până și binomul Maia-Năstase știe că nu se poate face asta, dar promovează tema ca să justifice de ce aruncă țara în alegeri anticipate. E o temă complet falsă și nu are legătură cu agenda de priorități a cetățenilor, care vor ca politicienii să le rezolve problemele sociale cu care se confruntă, nu să se războiască în presă. Schimbarea sistemului electoral pentru alegeri anticipate nu se putea face oricum, existând o mulțime de restricții foarte clare în acest sens, inclusiv reieșite din practica internațională”, a scris sergiu Sîrbu, într-o postare pe Facebook.

Curtea Constituţională a decis astăzi, în contextul unei sesizări a deputaților independenți Ion Groza, Alexandru Oleinic și Viorel Melnic, că dacă vor fi alegeri anticipate, acestea pot fi organizate doar în baza actualului sistem de vot, adică mixt.

Totodată, Înalta Curte a confirmat că sistemul electoral poate fi modificat cu cel puţin un an înainte de scrutinul parlamentar ordinar. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.