R.Moldova va beneficia de o suplimentare de fonduri în bugetul UE pentru 2025

Europarlamentarul român Victor Negrescu, negociatorul-șef al legislativului european privind bugetul UE pentru anul 2025, care deține și funcția de vicepreședinte al Parlamentului European, anunță despre majorarea fondurilor comunitare destinate creșterii nivelului de trai și securității cetățenilor. Potrivit lui, bugetul alocat în acest sens ar urma să se ridice anul viitor la puțin peste 200 miliarde de euro. O parte din banii alocați vizează și sprijin suplimentar pentru Republica Moldova.  

„Bugetul european pentru anul 2025 ar trebui sa ajungă la 200 de miliarde de euro în credite de angajament și 153 de miliarde de euro în plăți”, precizează europarlamentarul român, într-un comunicat de presă.

Potrivit lui, în urma negocierilor coodonate de el, s-a reușit suplimentarea cu 42 milioane de euro (față de poziția Consiliului) a fondurilor pentru intervențiile de urgență, destinate cetățenilor și zonele afectate de inundații și calamități naturale. Alte 70 milioane de euro în plus, pe lângă solicitarea restabilirii celor 300 milioane de euro tăiate de Consiliu, au ca destinație programele Erasmus.

Cu 110 milioane de euro a crescut bugetul pentru sănătate, iar pentru coordonarea drepturilor sociale pentru cetățenii din diaspora fondurile au fost suplimentate cu 2 milioane de euro. Alte aproape 100 de milioane de euro au fost alocate suplimentar pentru programele agricole, iar 70 milioane de euro în plus vor merge către proiecte de infrastructură din sectorul transportului și energiei, în special pentru țările care se află la frontiera cu Ucraina.

De asemenea, printre alte programe comunitare, oficialul român a reușit să suplimenteze cu 50 milioane de euro bugetul pentru Europa de Est, inclusiv Republica Moldova.

„În ceea ce mă privește, în calitate de negociator-șef, aș dori să le mulțumesc colegilor mei pentru sprijinul pe care mi l-au acordat pentru câteva dintre prioritățile mele cheie, în mod special asistența tehnică pentru statele membre, menită să accelereze implementarea programelor UE, dimensiunea socială și coordonarea drepturilor sociale pentru românii din diaspora, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen pe cale terestră, sau programele legate de IMM-uri, tineri, Parteneriatul Estic și Republica Moldova, fermieri și zonele rurale și montane”, a accentuat Victor Negrescu.

Raportul privind bugetul UE și rezoluția Parlamentului European, coordonate de vicepreședintele român al legislativului european, urmează să fie aprobate în a doua sesiune plenară a legislativului european din octombrie.

Victor Negrescu a fost reales deputat în Parlamentul European, în urma alegerilor din iunie 2024, la care a a candidat pe lista PSD. La sfârșitul acestei săptămâni, europarlamentarul român va întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova.

sursa

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.