Guvernul lansează vouchere de până la 7000 de lei pentru electrocasnice

Programul de Vouchere pentru Electrocasnice a fost lansat oficial de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) și Ministerul Energiei din Republica Moldova, având ca scop sprijinirea consumatorilor vulnerabili. Bugetul constituie 54,4 milioane lei din fonduri de stat, iar voucherele de până la 7.000 de lei sunt oferite pentru achiziționarea electrocasnicelor eficiente energetic, precum frigidere și mașini de spălat cu uscător integrat.

Obiectivul Programului EcoVoucher vizează sprijinirea consumatorilor vulnerabili din Republica Moldova, ajutându-i să-și reducă facturile la energie și să compenseze costurile pentru electrocasnice.Beneficiarii trebuie să predea un aparat electrocasnic vechi de același tip, care nu trebuie să fie funcțional, pentru a putea achiziționa un echipament nou. Voucherele vor fi distribuite gospodăriilor vulnerabile, incluzând familii cu copii, pensionari și persoane cu nevoi speciale.

Victor Parlicov, ministrul Energiei, a subliniat că facturile mari nu depind doar de prețul energiei, ci și de eficiența utilizării acesteia. Programul urmărește reducerea costurilor pentru familiile cu venituri reduse și creșterea confortului acestora.

Ion Muntean, directorul CNED, a menționat că programul este un instrument eficient pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi cu unele mai eficiente energetic, contribuind astfel la obiectivele naționale de eficiență energetică și protecția mediului, prin reciclarea electrocasnicelor vechi.

Programul este finanțat prin mecanismul de obligații de eficiență energetică, implementat de Ministerul Energiei în 2024. Parteneri oficiali includ magazinele Enter, Bomba, Maximum, Ultra, Hi-Tech și A-Tehno.

Acest program are ca scop eficientizarea consumului de energie și reducerea sărăciei energetice, oferind soluții durabile pentru toți cetățenii, în special pentru cei vulnerabili.

Anul trecut, CNED şi PNUD Moldova au implementat programul pilot de acordare a voucherelor pentru electrocasnice „Rabla pentru electrocasnice”, cu suportul financiar al UE. În cadrul Programului, au oferit 7246 vouchere pentru frigidere, mașini de spălat și plite electrice și 303 336 pentru becuri LED.

Mai multe detalii despre program sunt disponibile pe pagina oficială a CNED.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.