Condamnată pentru trafic de influență: Tânără a obținut certificatul de vaccinare COVID-19 cu 100 de euro

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare în privința unei tinere, care a fost acuzată de trafic de influență, într-o urmărire penală pornită de Centrul Național Anticorupție. 

Potrivit investigațiilor, în perioada iulie – august 2021, inculpate a oferit suma de 100 de euro unei persoane pentru a obține un certificat de vaccinare contra COVID-19, fără administrarea efectivă a vaccinului. La rândul său, intermediarul ar fi susținut că are influență asupra medicilor de familie și a unor angajați ai unei instituții medico-sanitare și că îi poate determina să introducă datele necesare în baza electronică și să elibereze certificatul de vaccinare.

În urma acestor acțiuni, inculpata împreună cu o altă persoană au obținut certificate de vaccinare COVID-19, fiind înregistrate în baza de date ca vaccinate, deși nu au fost imunizate în mod real. De asemenea, în perioada mai – august 2021, inculpata, împreună cu alte două persoane, a pretins că are influență asupra unor medici de familie și angajați ai instituțiilor medicale publice, iar în schimbul acestei influențe au solicitat și primit, prin intermediul unei alte persoane suma de 1.380 de euro prin transfer bancar, pentru eliberarea unor certificate de vaccinare pentru persoane care nu au fost de fapt imunizate. Ca rezultat, încă patru persoane au obținut certificate de vaccinare COVID-19, fiind înregistrate în baza de date ca vaccinate, deși nu au fost imunizate în mod real.

Astfel, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea traficului de influență (2 episoade), stabilindu-i o pedeapsă prin cumul parțial al pedepselor aplicate sub formă de amendă în mărime de 175 000 de lei.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă. 

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.