Expert român: Maia Sandu, un pas de la o victorie extraordinară, până la o prăbușire spectaculoasă

Proiectul politic “Maia Sandu”, o speranță enormă și semnul unei victorii extraordinare, ar putea înregistra o prăbușire spectaculoasă. Atenționarea vine din partea expertului în geopolitică Dan Dungaciu, care a publicat o analiză a situației de la Chișinău. Sociologul român scrie că imediat după alegeri, Maia Sandu și echipa sa au comis un șir de greșeli, care ar putea să-i coste. Expertul se referă la sesizările președintelui la Curtea Constituțională, dar și la declarația noului lider PAS, Igor Grosu, că la anticipate formațiunea va merge singură.

“Partenerii potențiali în acest joc politic pentru anticipate – Partidul DA şi unioniștii – au primit mesajul că, de fapt, PAS îi vrea în afara viitorului parlament… Și-au făcut datoria la prezidențiale, acum pot pleca acasă, și să se mulțumească cu onoarea de a fi votat-o pe Maia Sandu la prezidențiale. Mai mult să nu spere!”, scrie Dungaciu.

În timp ce blocajul politic se adâncește, situația pandemică din Republica Moldova este tot mai gravă. Pe fundalul acestor probleme, Maia Sandu a început să piardă din popularitatea obținută la prezidențiale, mai spune sociologul.

“Astăzi, suntem în situația în care, cel mai probabil, până la expirarea celor trei luni în care trebuie ales un executiv (23 martie 2021), vom avea un guvern interimar, care va gestiona o situație complicată, economic şi social, cu o criză pandemică acută, şi, care, inevitabil, va eroda valul de popularitate fără precedent pe care președintele Maia Sandu l-a acumulat în urma alegerilor prezidențiale (…) În aceste condiții, ideea unei majorități a partidului prezidențial, pe model ucrainean, devine utopică, în pofida unor sondaje de opinie lansate, întâmplător – şi jenant! – înainte cu o zi de decizia Curții Constituționale”, spune Dungaciu.

Totodată, Dan Dungaciu este sceptic în ceea ce ține de așa-numita curățare a Parlamentului, în urma alegerilor anticipate.

„Un parlament în care vor fi PAS, PSRM, „Partida Shor” sau Partidul Nostru (Usatîi), nu este mai bun, în principiu, sau mai moral, sau mai puțin corupt, decât unul populat de PAS, PSRM, „Partida Shor”, PDM şi DA”, susține Dungaciu.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.