4 iunie – Ziua Bancherului, Moldova

În această zi, în anul 1991, Banca Națională a Moldovei a fost înființată prin decretul primului președinte al țării Mircea Snegur „Cu privire la Banca Națională a Moldovei”, prin reorganizarea URSS, în funcţia de Guvernator fiind numit Leonid Talmaci, transmite stiridinmoldova.md.

În același an, a fost adoptată legislația bancară, care a devenit baza pentru crearea sistemului bancar național al țării: la 11 iunie 1991, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea cu privire la Banca Națională, iar la 12 iunie 1991 Legea cu privire la bănci și activitatea bancara. În iunie-iulie 1995, Parlamentul a adoptat noi legi cu privire la Banca Națională a Moldovei și la instituțiile financiare.

În prezent, în Moldova funcționează un sistem bancar pe două niveluri, în care Banca Națională îndeplinește funcția de bancă centrală, dar nu este implicată în sectorul bancar comercial, care implică 11 bănci comerciale. În perioada 2014-2019 reforma este pusă în aplicare în sistemul bancar, iar actele legislative și de reglementare care reglementează această industrie sunt actualizate. În mesajul său de felicitare cu prilejul aniversării sistemului bancar din Moldova, Guvernatorul BNM, Octavian Armasu, a menționat că reforma care are loc în sistemul bancar al țării implică o creștere a profesionalismului și a activității civice, iar băncile se află în câmpul de vedere al partenerilor de dezvoltare, al comunității de investiții și al societății civile.

„Dificultățile din ultimii ani ne-au verificat experiența, puterea, cunoștințele și dorința neîncetată de a întoarce încrederea și securitatea în sectorul bancar. Îmbunătățirile care au avut loc la diferite nivele sunt rodul muncii Voastre cu multă dăruire. Ziua bancherului este un motiv pentru a vă exprima sincere felicitările și recunoașterea eforturilor comune de a crea un sistem financiar și bancar stabil, sigur și transparent ”, a spus Armasu, care le-a dorit angajaților sistemului bancar să continue să-și asume responsabilitatea pentru modernizarea băncilor din Moldova.

Potrivit BNM, la sfârșitul lunii aprilie 2019, în Republica Moldova erau 777 de unități bancare, dintre care 296 de sucursale și 481 de agenții. 7917 de persoane lucrează în băncile din Moldova. // 04.06.2019 — InfoMarket.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.