3 iunie, Ziua mondială a bicicletei

Pe 12 aprilie 2018, Adunarea Generală ONU a adoptat Ziua Mondială a Bicicletei. Aceasta se sărbătoreşte, anual, la 3 iunie, conform site-ului oficial www.un.org, transmite stiridinmoldova.md.

Hotărârea a fost adoptată la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia A/RES/72/272. Motivele adoptării acestei hotărâri au fost, printre altele, recunoaşterea contribuţiei sportului în realizarea Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului şi ale Agendei pentru dezvoltare durabilă 2030, recunoaşterea unicităţii, a longevităţii şi a versatilităţii bicicletei care este folosită de două secole ca mijloc de deplasare simplu, ieftin, durabil, ecologic şi bun pentru sănătate.

Aceeaşi rezoluţie încurajează statele membre să atenueze condiţiile de siguranţă pe drumurile publice şi să introducă aceste condiţii în planurile de mobilitate sustenabilă, în planificarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport, să promoveze folosirea bicicletei în rândul tuturor cetăţenilor ca mijloc de întărire a sănătăţii fizice şi mentale şi să dezvolte o cultură a ciclismului în societate, conform sursei citate.

Artizanul Zilei mondiale a bicicletei a fost profesorul Leszek Sibilski. Timp de zece ani, acesta a fost membru al Echipei Naţionale de Ciclism a Poloniei iar apoi şi-a obţinut doctoratul în Sociologie aplicată, specializat în Acţiune socială şi Mişcări sociale. A scris despre rolul bicicletei în societate şi a susţinut o prezentare la colocviul „Oameni de ştiinţă pentru ciclism” din Taipei. În urma acestora, a contactat Banca Mondială pentru a găsi campioni ai metodelor de transport sustenabile şi a fost pus în legătură cu managerul programului „Mobilitate sustenabilă pentru toţi”, o coaliţie a organizaţiilor care activează în sectorul transporturilor şi care au ca scop realizarea Obiectivelor de dezvoltare sustenabilă.

În decembrie 2017, Sibilski a fost îndrumat către Misiunea Permanentă a Turkmenistanului la ONU iar reprezentanţii acesteia au fost de acord să prezinte în faţa Adunării Generale ONU propunerea sa pentru o Zi mondială a bicicletei. Alături de Turkmenistan, iniţiativa a mai fost susţinută de către 56 de state membre ale ONU, conform site-ului Băncii Mondiale, www.worldbank.org.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.