10 întrebări pentru Maia Sandu

Candidatul PAS la alegerile prezidențiale, Maia Sandu a apelat la o tehnologie electorală, care se numește: 10 întrebări pentru oponentul principal. Cel care i-a recomandat această tehnică, a comis o eroare gravă, pentru că cele 10 întrebări se întorc cu efect de bumerang și lovesc în imaginea Maiei Sandu. Mai jos vom reda cele 10 întrebări formulate de echipa PAS, dar de această dată vom îndemna ca la ele să răspundă Maia Sandu.

Vedeți întrebările mai jos.

1. De ce moldovenii plătesc 5 lei pe metru cub de gaz, în timp ce georgienii și ucrainenii plătesc mai puțin? În continuarea acestei întrebări, vom aminti că Maia Sandu în 2019, în calitatea sa de prim-ministru, a susținut Acordul cu FMI și S-A OBLIGAT să majoreze tarifele la gaz pentru consumatorii finali. Astfel, dacă Maia Sandu mai rămânea la șefia Guvernului, moldovenii ar fi plătit nu 5 lei, ci peste 6 lei pentru un metru cub de gaz. Apropo, din 1 octombrie, tarifele la gaz pentru consumatorii finali se vor reduce cu circa 8-10 la sută. Ați uitat să întrebați de ce în perioada Guvernului Sandu s-a scumpit energia electrică, iar acum energia electrică s-a ieftinit. De ce?

2. De ce în Moldova benzina se vinde cu 8,40 lei pe litru (fără TVA și accize), iar în Austria, o țară cu venituri mult mai mari decât la noi, benzina se vinde cu 50 de bani mai puțin? Doamnă Sandu, ce ați făcut anul trecut, în calitate de șef al Guvernului, ca să ieftiniți benzina și motorina? Nimic! Vă amintim că în septembrie 2019, când conduceați Guvernul, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costa circa 19 lei, cu 3 lei mai scump decât acum.

3. De ce de fiecare dată în sezonul muncilor agricole prețul la motorină crește chiar dacă pe piețele internaționale prețul rămâne neschimbat? Doamnă Sandu, cum se face că în plin sezon agricol, anul trecut, când conduceați Guvernul fermierii trebuiau să cumpere motorina în medie cu 3,3 lei mai mult decât acum? Ce ați făcut în calitate de șef al Executivului ca să schimbați situația?

4. De ce la șase luni de la începutul pandemiei o mască în Republica Moldova costă de 10 ori mai mult decât până în pandemie? Dar ce ați făcut, în calitate de prim-ministru, ca să pregătiți țara noastră de o eventuală pandemie? Cât costă o mască de protecție în alte state?

5. De ce medicamentele pentru tratarea răcelii la copii în Republica Moldova costă cu 30-40 % mai mult decât în Rusia? Ce măsuri ați întreprins când ați condus Guvernul ca să schimbați această situație? Mai exact, de ce nu ați făcut nimic ca să îmbunătățiți situația?

6. De ce în Moldova plătim pentru un termometru obișnuit de două ori mai mult decât în Rusia? De ce am plătit pentru un termometru obișnuit de două ori mai mult decât în Rusia în timp ce ați condus Guvernul? De ce nu ați mișcat niciun deget ca să ieftiniți termometrele?

7. De ce un litru de lapte costă în Republica Moldova 15 lei, fix ca în Germania, chiar dacă veniturile acolo sunt de multe ori mai mari decât în R.M, iar prețul de achiziție de la producător este de 4-5 lei? Dna Sandu, dar de ce Guvernul condus de Dvs. a retras din Parlament Legea cu privire la comerțul interior, care ar fi permis producătorilor autohtoni sa-şi comercializeze produsele (inclusiv la cele lactate) la un preţ mai mic pe rafturile reţelelor de comerţ cu amănuntul? 

8. De ce produsele alimentare de primă necesitate (hrișca, pâinea și lactatele) s-au scumpit brusc în perioada pandemiei? De ce Guvernul Sandu a fost numit în popor “Guvernul scumpirilor”? De ce anul trecut, care a fost unul foarte prielnic pentru agricultură, prețurile la toate produsele alimentare au crescut foarte mult? Ce ați întreprins, în funcția de prim-ministru, pentru a ieftini produsele sociale? De ce ați uitat să Vă întrebați în public, care au fost argumentele pentru ca Guvernul Sandu să majoreze cota TVA de la 10 la 20 la sută pentru sectorul HoReCa?

9. De ce în Moldova o sticlă de apă costă cu 30 % mai mult decât în Ucraina? Dar cât a costat această sticlă de apă în perioada în care ați condus Guvernul? Sau în anii în care ați fost membru al altor guverne? De ce în toți acești ani o sticlă de apă a fost mai scumpă decât în Ucraina? Ce a făcut Guvernul Sandu ca apa îmbuteliată să se ieftinească?

10. De ce o călătorie cu autobusul de la Chișinău la Călărași s-a scumpit cu 15 lei, dar condițiile de călătorie nu s-au îmbunătățit nici un pic? Ce acțiuni a întreprins Guvernul Sandu pentru a îmbunătăți condițiile de călătorie în transportul interurban?

Sursa: Politics.md
Autor: Victor Nichituș

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.